Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Работим интензивно по иновативни системи за съхранение на енергия

06.03.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

доц. Николай Тютюнджиев, ръководител на лаборатория по фотоволтаични и хибридни системи към ЦЛ СЕНЕИ-БАН, за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ 2024

 

ЦЛ СЕНЕИ е най-старата държавна лаборатория в България в областта на зелените технологии, създадена след първата енергийна криза през далечната 1973 г. Тя има точно определена насоченост, а именно научноизследователска дейност, ориентирана към използване на слънчевата енергия – от разработки на нови материали и прибори до иновативни енергийни системи.

 

Имаше периоди на хронична липса на финансиране и загуба на човешки ресурс, както и периоди на участия в големи европейски проекти. През годините обаче, екипите в лабораторията винаги са работели активно и последователно с чувство на отговорност към поставените цели.

 

Отминалата 2023 г. беше важна за ЦЛ СЕНЕИ – с нея завърши един етап по изграждане на нова научна инфраструктура в рамките на няколко научни звена на БАН. Програмата за развитие на центрове с висока компетентност вече дава резултати.

 

Беше закупено ново оборудване, бяха създадени нови лабораторни места, с което нарастват очакванията за привличане на млади хора и по-широко развитие на научноизследователския сектор. Като значими постижения могат да се изтъкнат разработките на перовскитни материали за високоефективни фотоелементи, на органични фотоелементи и др.

 

Успяхме да запазим традиционно добрите си контакти с бизнеса по проектиране и изграждане на големи фотоволтаични инсталации. Работим интензивно по разработки на иновативни системи за съхранение на енергия на базата на литиеви батерии и суперкондензатори. Заедно с екипи от други физически институти на БАН се изследват флуктуациите на енергийните потоци, идващи от Слънцето, и влиянието им върху електроенергийните мрежи.

 

Фотоволтаичният сектор в България се разраства много бързо

 

Актуалните тенденции са свързани с неизбежния преход в енергетиката – от използване на изкопаеми горива към по-широко използване на ВЕИ технологиите и Европейската рамка за финансиране на зелени проекти. Мощен тласък в това направление осигуриха програмите на Министерството на икономиката, както и регионалните инициативи на общините.

 

Фотоволтаичният сектор в България се разраства много бързо, от една страна поради промените в регулаторната рамка (ЗЕВИ, ЗУТ, ЗЕ), а от друга страна – от наличието на компетентни инсталатори и ниските цени на фотоволтаични модули и инвертори внос от Китай. Разработките на проекти като интелигентни мрежи, градове и къщи сближиха целите на ИТ сектора и трансформациите в енергийния сегмент.

 

Либерализацията на енергийния пазар отвори нови пазарни ниши за бизнеса – за търговията с електроенергия, за балансиране и съхранение на енергия, за управление на зарядни станции за електромобили и др.

 

Ще се стремим да привличаме нови хора

 

Като научна тематика, ще продължим да работим интензивно по разработка на нови материали за целите на фотоволтаичната индустрия. Ще разширим дейностите по дистанционен мониторинг за събиране на сензорни данни за слънчевата активност от няколко наземни станции в страната. Разработваме собствени криптирани комуникационни канали за отдалечено дублиране на бази данни.

 

Стремим се да подобряваме криптозащитата на комуникационните протоколи. Партнираме си с частни инвеститори за изграждане и управление на виртуални блокове за съхранение на енергия и децентрализирано енергопроизводство.

 

По отношение на кадровата политика, с оглед на нарасналите възможности за научна работа и подобрено финансиране на труда, ще се стремим да привличаме нови хора. Ще организираме поредица от семинари, дни на отворените врати и други PR акции.

 

Има вече обявени свободни места за докторанти. Работим съвместно с университетите за приемане на дипломанти и специализанти за подготовка на дипломни работи. Наблюдава се засилен интерес от чужбина за обмяна на студенти в рамките на ЕС по програма "Еразъм" и за интеграции по програма "COST".

 

Отчитайки стратегическото направление за развитие на цифровите и зелени технологии по Програмата за възстановяване и развитие, се надяваме да участваме като консултанти и експерти в поредица проекти, за които има подадени проектопредложения. Ще продължим също и международната си дейност за участия като партньори в Европейските изследователски програми. За такъв тип сътрудничества има напрупан дългогодишен опит, успешни практики и контакти с колеги от европейски университети.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   ЦЛ СЕНЕИ   БАН   фотоволтаични системи   ВЕИ   хибридни системи   перовскитни материали   литиеви батерии   суперкондензатори   фотоелементи  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...