Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Електроиндустрията продължава да е водещ сектор в износа от България

06.03.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Орлин Димитров, изпълнителен директор на Българска асоциация на електротехниката и електрониката (БАСЕЛ), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ 2024

 

Миналата 2023 г. беше изключително успешна за развитието на организационната структура на БАСЕЛ. Бяха приети 20 нови редовни члена, предприятия от електроиндустрията. Новите членове имат общ годишен оборот 618 млн. лв. и персонал 3800 служители. В това число са предприятия на водещите световни фирми АББ и Сименс, което значително увеличава авторитета на асоциацията.

 

През 2023 г. БАСЕЛ прие също така 10 нови асоциирани члена. Това са фирми, организации, структури и физически лица, които активно сътрудничат с предприятия от електроиндустрията – Нидерландско-българска търговска камара, Технически университет – Габрово, Институт по роботика "Св. Апостол и Евангелист Матей" при БАН и др.

 

Активно участваме в организирането на важни инициативи

 

В рамките на изминалата година се проведоха редица важни дейности и мероприятия, организирани с активното участие на БАСЕЛ. Асоциацията състави и предостави на министъра на икономиката и индустрията информационен материал с проблемни теми за бранша. Също така изготвихме и предоставихме на ИАНМСП списък със специализирани изложения и търговски мисии, които да влязат в програмата за държавно финансово подпомагане.

 

БАСЕЛ организира две срещи с медиите, на които беше представена информация за развитието на електроиндустрията, както и щандове на Асоциацията на Международния технически панаир в Пловдив и на изложението MachTech & InnoTech в София, на които фирми членове имаха възможността да поставят безплатно свои рекламни материали.

 

Сред важните събития през 2023 г. бе Годишната среща на БАСЕЛ в Петрич, в рамките на която бяха посетени предприятията на фирмите Авист, Метикс и Екита. Асоциацията организира среща на членовете с г-н Мориц Зайлер, икономическо аташе към Посолството на ФР Германия в София. Състоя се и опознавателна среща между фирма Сименс и членовете на БАСЕЛ.

 

Секторът е един от водещите за страната

 

Електроиндустрията е един от водещите браншове на преработващата индустрия в България с по-голям дял от средния в Европейския съюз. По данни на Евростат българската електроиндустрия има годишен оборот 4,6 млрд. евро и персонал от 55 хиляди служители. Това са 12% от общия годишен оборот и 11% от общия персонал на преработващата индустрия. В Европейския съюз тези показатели са съответно 9,7% и 9,1%.

 

  • Българската електроиндустрия включва и регистрирани у нас предприятия, собственост на водещи чуждестранни фирми. Те осигуряват 55% от годишния оборот на бранша и наемат 62% от персонала.

 

  • От 2016 г. всяка година електроиндустрията е водеща в износа от България с около 10% от общия износ. Това се потвърждава и през 2023 г., за която има частични данни за първите три тримесечия.

 

  • От влизането на България в ЕС през 2007 г. до 2022 г. основните показатели на българската електроиндустрия се увеличават, както следва: годишен оборот – 5 пъти; износ – 5 пъти; производителност (добавена стойност/персонал) – 2,5 пъти; среден разход за персонала – 3,2 пъти.

 

Предоставяме редица възможности за установяване на бизнес контакти и изграждане на партньорства

 

Тази година предстои провеждането на най-голямото събитие в бранша у нас – БАСЕЛ организира първото издание на конференция за българската електротехническа и електронна индустрия, което ще се проведе на 11 април 2024 г. в София Хотел Балкан. Акценти в програмата ще бъдат тенденциите и предизвикателствата пред българската електроиндустрия, както и теми, свързани с дигиталната трансформация, зеления преход, електромобилността и добрите международни практики.

 

През септември 2024 г. Асоциацията и фирми от електроиндустрията ще участват на Международния технически панаир в Пловдив. Организираме и серия от регионални кръгли маси за бранша, първата от които ще се проведе в Пловдив.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   БАСЕЛ   електроиндустрия   електротехника   електроника   АББ   Сименс   MachTech & InnoTech   зелен преход   електромобилност  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...