Powerindustry Bulgaria  

Имаме водеща роля в развитието на водородните технологии у нас

06.03.2024   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

доц. д-р Пламен Николов, директор на Институт по електрохимия и енергийни системи "Академик Евгени Будевски" - БАН (ИЕЕС-БАН), за годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ 2024

 

През 2023 г. ИЕЕС-БАН продължи своята водеща роля за България в научните изследвания и разработки в областта на електрохимичните източници на ток и системите за съхранение и конверсия на енергия с фокус върху батерии и водородни енергийни системи.

 

Едно от ключовите постижения за годината за ИЕЕС-БАН в рамките на изграждането на Центъра за компетентност "Хитмобил - Технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия" е регистрацията на първия сериен водороден автомобил в България и доставката на първата водородна зарядна станция, което подчертава водещата ни роля в научните изследвания и приложение на водородни технологии у нас.

 

Бе доставена и инсталирана и пилотна линия за производство на литиево-йонни клетки тип "мек пакет", което ще позволи провеждането на изпитания на активни материали и електролити за литиево-йонни батерии на предпроизводствен етап при реални условия и мащаб.

 

ИЕЕС-БАН продължи да допринася за кариерното развитие на млади учени, осигурявайки приемственост на опит и знания чрез обучение на докторанти и провеждане на летни училища и семинари. Институтът активно участва в координирането на национални и международни научни програми и проекти, включително в областта на нисковъглеродната енергия за транспорта и бита. ИЕЕС-БАН е ангажиран към създаването на българска програма за обучение за повишаване на квалификация и преквалификация на кадри в иновативната зона на водородните технологии, финансирана чрез европейски проект.

 

Фокусът е върху прехода към по-екологични и устойчиви енергийни източници

 

Актуалните технологични и пазарни тенденции в сектора на електрохимичните източници на ток и водородните енергийни системи са оформени от нарастващата необходимост от решения за намаляване на въглеродните емисии и прехода към по-екологични и устойчиви енергийни източници.

 

В ИЕЕС-БАН се работи усилено по подобряване на електричните характеристики на съществуващи батерийни системи – оловни акумулатори, литиево-йонни батерии, метало-въздушни системи и батерии никел-цинк, както и доразработването на нови типове презареждаеми батерии и технологии за производство и използване на зелен водород – електролиза и горивни клетки. Тези изследвания обхващат създаването на нови материали за електрохимични системи и разработването на усъвършенствани методи за оценка на техния ефект и ефективност.

 

Въпреки предизвикателствата, свързани с бавното прилагане на политиките за чиста енергия и високите капиталови разходи за внедряване на зелени технологии, се наблюдава значителен напредък в областите на възобновяемата енергия, нисковъглеродно строителство, усъвършенствана мобилност и улавяне, използване и съхранение на CO2. Цифровизацията и софтуерните технологии играят ключова роля в оптимизирането на въглеродния отпечатък и улесняването на прехода към въглеродна неутралност, като предоставят иновативни решения за проблемите, свързани с устойчивостта.

 

Ще се акцентира върху развитието на нови научни направления

 

Основната цел на ИЕЕС-БАН през 2024 г. ще бъде ускоряването на внедряването на нови технологии, включително разнообразни видове батерии, суперкондензатори и водородни енергийни системи в сектори като транспорт, автономно захранване и енергетика.

 

Ще се акцентира върху развитието на нови научни направления, едно от които са ванадиевите поточни батерии. Тези презареждаеми батерии са обект на засилен интерес поради уникалните си предимства: висока мощностна и енергийна плътност, изключителна издръжливост при разряд-зарядни натоварвания, нетоксичен воден електролит, напълно рециклируема и безопасна, опростена конструкция с дълъг "календарен" живот.

 

Институтът е ангажиран и с организирането на 9-ото издание на научната конференция "SofiaElectrochemicalDays 2024". Ще се интензифицират изследванията в Полевата лаборатория "Интегрирани енергийни системи" към инфраструктурата Хитмобил. Тя ще осъществява изследвания в прединдустриален мащаб върху производството на енергия от ВЕИ, съхранението й в различни батерийни и водородни системи, отдаването й за зарядни станции за електрически превозни средства на батерии и водород и в електрическата мрежа.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Енерджи Инфо БГ   ИЕЕС-БАН   батерии   водород   Хитмобил   водороден атомобил   водородна зарядна станция   водородни технологии   електролиза   горивни клетки   чиста енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...