Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Energy 4.0 като двигател на декарбонизацията – сред централните теми на Хановерския панаир

07.03.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Energy 4.0 или четвъртата индустриална революция в енергийния сектор ще бъде сред основните теми в тазгодишното издание на Хановерския панаир, обявиха организаторите на водещото международно събитие за производствени и промишлени технологии от Deutsche Messe.

 

Под мотото "Energizing a Sustainable Industry" ("Енергия за устойчива индустрия") от 22 до 26 април т. г. мащабната платформа ще насочи вниманието на посетителите към "зелените" и чисти енергийни решения с промишлено приложение. В Зала 12 на изложбения и конгресен център в Хановер над 300 компании от цял свят ще демонстрират новости в сферата на възобновяемата енергия, енергийния мениджмънт, устойчивата мобилност, енергийната и ресурсна ефективност и т. н.

 

Сред участниците в специализираната експозиция ще бъдат както голям брой малки и средни предприятия в сегмента от Германия и цялото земно кълбо, като Block, GP Joule, Janitza, Pflitsch, PreZero и Wohner, така и големи енергийни корпорации от ранга на Shell и Uniper, съобщават още организаторите.

 

Паралелно с това в Зала 13 на изложбената палата в Хановер ще бъде обособена и специална секция, посветена на водородните технологии и горивните клетки.

 

Акцент върху интелигентните решения

 

"Енергийният сектор е основен двигател на индустриалната трансформация към въглеродна неутралност – с устойчивия фокус върху разширяване на приложенията на възобновяемата енергия, декарбонизация в производството на топлина, преход към интелигентни разпределителни мрежи, конвергенция с други сектори и развитие на електромобилността. Ключови технологии в това направление са изкуственият интелект (AI) и Internet of Things (IoT)", коментират от Deutsche Messe.

 

Ето защо сред иновациите в изложбените зали през април ще бъдат множество новаторски решения за оползотворяване на възможностите и преодоляване на предизвикателствата пред енергетиката, базирани именно на тези технологии. На фирмените щандове ще можем да видим виртуални електроцентрали, интелигентни PV системи, умни измервателни средства, усъвършенствани платформи за управление на данните за производството и потреблението на енергия в реално време с приложение в промишлените отрасли, сградния сектор, търговията и т. н.

 

В Хановер ще бъдат демонстрирани и ориентирани към Industry 4.0 решения, които комбинират човешкия и изкуствения интелект с цел редуциране на консумацията на енергия и въглеродните емисии в производството. Един от доставчиците в сегмента ще презентира своя разработка на система за управление на енергията с потенциал да намали тези показатели с до 15% само за период от няколко месеца след внедряването си. Сред възможните й приложения са предприятия в хранително-вкусовата и химическата индустрия, автомобилостроенето, хартиено-целулозната промишленост и др.

 

 

Декарбонизация и устойчивост

 

Акцент в сегмента на софтуерните платформи на Hannover Messe 2024 ще бъде и комплексно решение, способно динамично да управлява множество източници на енергия от различен тип, които покриват енергийните потребности на цял цех или завод.

 

Сред останалите иновации в Зала 12 на изложбения център ще бъдат технологии, насочени към всички аспекти на устойчивото потребление на енергия, включително в електроразпределението, електрическата мобилност, енергийноефективното оборудване, осветлението, ВЕИ сектора и т. н.

 

Организаторите разкриват, че гостите и посетителите на технологичното шоу ще могат да видят още SCADA системи от последно поколение за сектора на енергетиката, иновативни системи и услуги в областта на водорода, биометана, хидроенергетиката и др.

 

На фокус ще бъдат и разнообразни технологии и инструменти за декарбонизация, включително пътна карта за нисковъглеродна индустрия, възможности за финансиране, "зелени" решения за конструиране, модернизация и експлоатация на нисковъглеродни енергийни централи и т. н.

 

Технологии за Energy 4.0

 

В рамките на изложението голям брой компании от бранша ще се представят и на колективен щанд под мотото "Energy 4.0", а фокусът на експозицията ще бъде върху технологиите за т. нар. четвърта енергийна революция. Сред тях ще бъдат B.E.I. (Berlin Energy Institute), enable energy solutions, Energiency, EnergyNest, Feilo Sylvania, FlowChief, Hanwha Q Cells, hymate, Mavarick, metiundo, node.energy, PcVue , SmartEnergy group, Solar-Stunde, както и подразделението за енергийни системи към Германската асоциация на машиностроителните компании (VDMA).

 

Водеща притегателна точка по време на петдневното събитие ще бъде и конференцията Energy 4.0, която отново ще се проведе в Зала 12 на конгресния център в Хановер. Основни теми на форума ще бъдат устойчивостта и бъдещето на енергетиката и климата. Конферентната програма ще протече под надслов "Международни перспективи относно възможностите и предизвикателствата пред глобалния енергиен пазар".

 

Сред акцентите в обхвата на платформата ще бъдат германо-френски икономически форум на тема "Електричество за индустрията: взаимодействие между Германия и Франция, предизвикателства и потенциал", както и 17-ото издание на традиционния германо-японски експертен дискусионен форум, който тази година ще бъде посветен на оползотворяването на ресурси и производството на енергия за промишлените сектори в двете държави.

 

В събитията ще вземат участия представители на редица немски браншови асоциации, включително VDMA, ZVEI и VDE, които ще коментират устойчивото развитие на енергийните екосистеми. Част от програмата на конференцията за първи път ще бъде и технически форум, озаглавен Energy 4.0 Academy.

 

     
Източник: Deutsche Messe

Ключови думи: Хановерски панаир   Hannover Messe   Deutsche Messe   енергиен сектор   енергетика   Energy 4.0   ВЕИ   водород   електромобилност   енергийна ефективност  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...