Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

ЕИБ ще консултира трансформацията на комплекса Марица-изток и региона във въглеродно неутрален индустриален център

07.03.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще консултира Министерството на енергетиката (МЕ) в процеса по изготвянето на план за развитие на комплекса "Марица-изток" и на концепция за инвестиции в региона, съобщиха от енергийното ведомство.

 

За целта бе подписано споразумение между министъра на енергетиката Румен Радев и вицепрезидента на ЕИБ Кириакос Какурис.

 

"Със съдействието на ЕИБ ще бъде изготвен анализ на конкурентните предимства на региона, за да се идентифицират най-перспективните нови икономически дейности. Преходът към въглеродно неутрална икономика ще позволи най-пълноценното им използване, подпомагайки превръщането на региона във въглеродно неутрален индустриален център", информират от МЕ.

 

Потенциал за устойчив преход

 

Сред предимствата на региона на Стара Загора, които изтъкват от ведомството, е "огромният му потенциал за преход, основан на интегрирана трансформация на активи".

 

Според експертите от министерството такъв преход би позволил запазване на енергийния профил на региона и на качеството на заетостта, както и извличане на добавена стойност чрез мащабни инвестиции в чисти технологии. В процеса могат да бъдат използвани наличната инфраструктура, човешки капитал и земя, посочват още от МЕ.

 

Друго предимство на региона е развитата образователна инфраструктура, която го прави перспективен за научноизследователска и развойна дейност, както и за иновации в областта на чистите технологии, допълват от ведомството.

 

 

Ролята на ЕИБ

 

"Партньорството с авторитетна институция от ранга на Европейската инвестиционна банка е ключово от гледна точка на перспективата за привличане на качествени инвеститори и създаване на устойчиви работни места в региона", коментира министърът на енергетиката Румен Радев при подписването на меморандума.

 

Той подчерта още, че експертизата и опитът на банката ще подпомогнат идентифицирането на най-добрите перспективи пред комплекса "Марица-изток" и пълноценното развитие на потенциала му.

 

"Европейската инвестиционна банка е климатичната банка на Европейския съюз. Eдна от нашите основни цели е да подпомагаме държавите членки в прехода им към зелена и устойчива икономика в полза на хората и на бизнеса", обобщи вицепрезидентът на ЕИБ Кириакос Какурис.

 

"За да бъде успешен този преход, той трябва да бъде справедлив и никой да не се чувства изоставен. Затова съм особено щастлив, че нашите експерти ще работят заедно с Министерството на енергетиката за изработването на един цялостен и детайлен план за комплекса "Марица-изток", така че да се намерят най-правилните и успешни проекти за неговото развитие", добави той.

 

     
Източник: МЕ; снимки: МЕ, ЕИБ

Ключови думи: Марица изток   въглищни региони   трансформация   въглеродна неутралност   чисти технологии   ЕИБ   МЕ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...