Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

В ход са два големи търга за ВЕИ мощности със системи за съхранение с общ бюджет 535 млн. лева

28.03.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

До 12 юни т. г. Министерството на енергетиката (МЕ) ще набира предложения за финансиране на ВЕИ проекти с малки и големи системи за съхранение на енергия по линия на две процедури по Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Първата покана обхваща нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с капацитет от 200 kW до 2 MW, а втората – нови ВЕИ съоръжения със системи за съхранение с мощност над 200 kW. Общият бюджет на двете процедури възлиза на над 535 млн. лева.

 

Кой може да се възползва от финансирането?

 

Допустими бенефициенти по програмата са компании от всички отрасли на българската икономика с изключение на такива от селското, горското и рибното стопанство, подчертават от МЕ.

 

Предоставянето на средства е насочено към изграждането на соларни и вятърни централи със съоръжения за съхранение (ЛСС), като безвъзмездното финансиране е под формата на инвестиционна помощ за локалните съоръжения за съхранение на електрическа енергия.

 

"Основната цел на инвестицията е да допринесе за увеличаване на дела на чистата енергия в енергийния микс на България по пътя към климатична неутралност", уточняват от енергийното ведомство, като добавят, че финансирането цели да подкрепи изграждането и интегрирането в електрическата мрежа на нови 1 425 MW мощности за производство на слънчева и вятърна енергия и 350 MW съоръжения за съхранение.

 

 

ВЕИ мощности с малки батерии

 

Бюджетът по процедура BG-RRP-4.032 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW" е 107 570 650 лв. В нея е заложено изграждането на минимум 200 MW производствени мощности от ВЕИ в комбинация с минимум 100 MW локални съоръжения за съхранение.

 

При нея няма минимален размер на финансиране, а максималният за един проект за едно предприятие е в размер до 35 854 000 лева. Допустимо е безвъзмездно покриване на до 50% от разходите, но не повече от 1 075 706 лева (без ДДС) за 1 МW инсталирана мощност на ЛСС, добавят от МЕ.

 

ВЕИ проекти с големи системи за съхранение

 

По процедура BG-RRP-4.033 "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия с инсталирана мощност над 200 kW" е отпуснат бюджет в размер на 427 544 438 лв.

 

Със средствата се цели изграждането на минимум 940 MW производствени мощности от ВИ в комбинация с минимум 200 MW ЛСС.

 

Отново няма минимален размер на финансиране, а максималният за предложение за един проект за едно предприятие е в размер на до 58 674 900 лева. Допустимо е покриването на до 50% от разходите, но не повече от 743 215 лева (без ДДС) за 1 МW инсталирана мощност на ЛСС,

 

От енергийното ведомство напомнят, че подаването на проектни предложения се извършва изцяло по електронен път.

 

     
Източник: МЕ; снимки: Dreamstime

Ключови думи: МЕ   ВЕИ   съхранение на енергия   соларна енергия   вятърна енергия   НПВУ   процедури   финансиране  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...