Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Овергаз представи иновативна технология за водородна горивна клетка на природен газ

04.04.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В един от клиентските центрове на Овергаз в столицата е ситуирана първата и единствена по рода си у нас горивна клетка на природен газ. Новаторската технология е разработена в рамките на проект по линия на рамково споразумение за сътрудничество между Българска асоциация "Природен газ" и Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" към Българската академия на науките (ИЕЕС-БАН).

 

От газоразпределителната компания осигуряват мястото за позициониране на устройството в демонстрационния център и координират експлоатацията му, за да могат да бъдат проследявани данните от използването на системата. Иновативната горивна клетка е с 10 години гаранция, а при правилна експлоатация може да бъде използвана и над 20 години.

 

Какви са предимствата на решението?

 

Системата се помещава в сравнително малка кутия, но в нея протича сложен химически процес, разказват от Овергаз. Реакцията осигурява голямо количество енергия, чрез която могат да бъдат покривани нуждите на едно домакинство от ток, отопление и битова гореща вода.

 

"В приблизителни размери метър на метър постъпва синьото гориво, а вътре се раздробява на водород, от който се произвежда електрическа енергия. В принципа са вплетени най-новите технологии в света по отношение на електроника, комуникации, химия и газификация", разкрива изпълнителният директор на "Овергаз Академия" доц. д-р Мартин Бояджиев.

 

Системата е предназначена да работи в непрекъснат режим, по 24 часа в денонощието, а капацитетът й е за производство на около 1100 kWh енергия, достатъчна да обезпечи потребностите на домакинството за цял месец. Горивната клетка консумира по приблизително 5 m3 природен газ на ден, който се преобразува в 35 kWh енергия.

 

 

Повече за технологията

 

От Овергаз подчертават, че технологията реално е от миналия век, но днес набира все по-голяма популярност, поради предимствата на горивните клетки във връзка с дългия им експлоатационен живот. Първите разработки, подобно на тези при мобилните комуникации, са за военни цели, а съвременните проекти вече са насочени не само към транспорта и индустрията, но и към битовите и търговски приложения.

 

"Принципът за получаване на водорода е паров реформинг. Устройството работи и с вода, която трябва да е пречистена през тройна осмоза – метод, използван във филтрите на вода. Пречистената вода е важна, защото колкото по-чист е водородът, който получаваме, т. нар. водород пет деветки (99,999), толкова по-дълъг е животът на клетката", допълват от газоразпределителната компания.

 

След като бъде произведен, водородът се използва за генерирането на електроенергия на принципа на разпадането на протони и електрони. Повече за това как функционира системата вижте във видеото:

 

 

ИЕЕС-БАН подпомага иновационните процеси в сегмента на водорода

 

"Институтът по електрохимия и енергийни системи при БАН има водеща роля в развитието на водородните технологии у нас", коментира специално за новото издание на годишния алманах на българската енергетика Енерджи Инфо БГ 2024 директорът ИЕЕС-БАН доц. д-р Пламен Николов.

 

Той добавя, че основна цел на Института през настоящата година ще бъде ускоряването на внедряването на нови технологии, включително разнообразни видове батерии, суперкондензатори и водородни енергийни системи, в сектори като транспорта, автономното захранване и енергетиката.

 

Цялото изказване на експерта четете тук.

 

Енерджи Инфо БГ 2024 можете да разгледате онлайн тук.

 

     
Източник: Овергаз

Ключови думи: Овергаз   горивна клетка   природен газ   водородна клетка   ИЕЕС   БАН   енергийни системи   водородни технологии  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...