Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Водородни и офшорни проекти вече могат да кандидатстват за финансиране по линия на регламента за трансевропейските енергийни мрежи

18.04.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) публикува нова покана за представяне на предложения за ключови трансгранични проекти за енергийна инфраструктура в ЕС, включени в списъка с проекти от общ интерес (ПОИ, PCI) и проекти от взаимен интерес (ПВИ, PMI) за общността.

 

Общият бюджет на процедурата е 850 млн. евро. Тя е в съответствие с преработения регламент за трансевропейските енергийни мрежи TEN-E (EU) 2022/869.

 

Поканата по линия на програмата CEF Energy (Connecting Europe Facility for Energy) отваря на 30 април, а крайният срок за кандидатстване е 22 октомври т. г. CEF Energy разполага с безвъзмезден бюджет от 5,84 млрд. евро за периода 2021-2027 г.

 

Направления

 

Средствата от бюджета на ЕС ще бъдат използвани за съфинансиране на проучвания и разработки в разширен кръг от подсегменти на енергетиката. Освен проекти в традиционните направления, като електрификация, интелигентни електроенергийни мрежи и CO2 инфраструктура, от тази година ще се подпомагат и такива в сферата на водородните технологии, електролизьорите и офшорните централи.

 

На 14 май т. г. ще се проведе виртуален информационен ден, на който ще бъдат представени детайли по отворената покана, а участниците ще получат насоки за процесите по кандидатстване и оценка на проектите.

 

За да се включите в онлайн събитието със свободен достъп, е необходимо да се регистрирате предварително тук.

 

 

Проектите в контекста на енергийните и климатични цели

 

PCI са ключови инфраструктурни проекти, насочени към допълване на вътрешноевропейския енергиен пазар. Целта им е да подпомогнат ЕС в постигането на целите в областта на енергетиката и климата, а именно предоставяне на достъпна, сигурна и устойчива енергия за всички европейци, както и постигане на неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г.

 

PMI са ключови трансгранични проекти за енергийна инфраструктура между ЕС и държави извън Съюза, които допринасят за целите на европейската политика в областта на енергетиката и климата.

 

"Енергийната инфраструктура е ключов фактор за енергийния преход, както е отразено в съобщението на Комисията относно европейската Зелена сделка.

 

Проектите, включени в списъка като такива от общ и взаимен интерес, могат автоматично да се възползват от много предимства, произтичащи от регламента TEN-E, включително ускорено издаване на разрешителни и подобрено регулаторно третиране. Проектите от списъка могат да кандидатстват за финансова подкрепа по програма CEF Energy", уточняват от CINEA.

 

     
Източник: CINEA; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Енергетика   енергийна инфраструктура   проекти от общ интерес   проекти от взаимен интерес   трансгранични проекти   CEF Energy   TEN-E   трансевропейски енергийни мрежи  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...