Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Европейска соларна харта ще подкрепя фотоволтаичното производство в ЕС

18.04.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

ЕК надгради усилията си в подкрепа на PV сектора на Стария континент с въвеждането на Европейска соларна харта.

 

Документът беше подписан от Комисията, представлявана от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън, и от енергийните министри и представители на индустрията от 23 държави членки на ЕС в рамките на неформално заседание на Енергийния съвет на 15 април.

 

Хартата дефинира поредица от доброволни действия, които да бъдат предприети в подкрепа на фотоволтаичното производство в Европейския съюз.

 

Ролята на документа

 

"PV индустрията е ключова за постигане на целите ни в областта на енергията, климата и конкурентоспособността. Трябва да гарантираме, че соларното производство ще запази силните си позиции в бъдещия енергиен микс на Европа, ориентиран към възобновяемите енергийни източници.

 

Европейската соларна харта обединява усилията на Комисията, националните органи и фотоволтаичния сектор, като насърчава сътрудничеството и осигурява подкрепа за местното производство на слънчеви панели", коментира след официалната церемония по подписването Кадри Симсън.

 

Подписалите Хартата се ангажират да подкрепят конкурентоспособността на европейската фотоволтаична индустрия и да стимулират създаването на пазар за висококачествени продукти, отговарящи на високи критерии за устойчивост и издръжливост, при пълно зачитане на целите на ЕС в областта на климата и енергията, информират от ЕК.

 

Документът очертава набор от мерки, които могат значително да подпомогнат индустрията в това отношение, включително ранно прилагане на съответните разпоредби в Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии относно използването на неценови критерии в търгове за възобновяема енергия, обществени поръчки или други схеми за подпомагане.

 

 

Целенасочена помощ за сектора

 

Европейската соларна харта е най-актуалната стъпка в стратегията на ЕК за подкрепа на производството на слънчеви панели в Европа. Сред досегашните усилия на Комисията в тази посока са предложението за Законодателния акт за промишленост с нулеви нетни емисии, който получи временно одобрение от съзаконодателите, както и създаването на Европейски алианс на фотоволтаичната индустрия.

 

"Тези мерки целят да гарантират, че зеленият преход и индустриалните цели на Европа вървят ръка за ръка. Стремежът е към ускорено внедряване на възобновяеми енергийни източници в паралел с подобряване на конкурентоспособността на сектора и създаване на нови зелени работни места", коментират от ЕК.

 

От Комисията добавят, че по-скорошното и по-широкообхватно разгръщане на ВЕИ, и по-специално на соларните технологии, е ключово за осъществяването на целите на ЕС за най-малко 42,5% възобновяема енергия до 2030 г. със стремеж да се достигнат 45 на сто от микса, както и за постигане на климатична неутралност до 2050 г.

 

"Производството и внедряването на фотоволтаици към момента е най-бързо развиващият се сегмент на възобновяемата енергия в ЕС, което води до рекорден брой годишни инсталации през последните три години (около 28 GW през 2021 г., 41 GW през 2022 г. и 56 GW през 2023 г.)

 

По-голямата част от търсенето на слънчеви модули в Европа обаче все още се покрива посредством внос. Понастоящем 97% от слънчевите панели, внасяни в ЕС, идват от Китай", подчертават от ЕК в обосновка на необходимостта от по-целенасочени усилия в подкрепа на местното производство.

 

     
Източник: ЕК; снимки: Dreamstime

Ключови думи: ЕК   ЕС   соларна харта   соларно производство   фотоволтаичен сектор   PV индустрия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...