Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Председателят на АПСТЕ Никола Газдов бе избран за член на управителния съвет на SolarPower Europe

24.04.2024   |   Начало»Кариери
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Председателят на българската Асоциация за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) Никола Газдов беше избран за член на борда на директорите на европейската браншова организация на фотоволтаичната индустрия SolarPower Europe (SPE).

В новосформирания състав на управителния съвет на европейското соларно сдружение Газдов ще представлява Комитета на националните асоциации (NAC). Българският експерт активно ще подкрепя и усилията на SPE по посока интелигентна, устойчива, сигурна и приобщаваща енергийна система на Стария континент, информират от АПСТЕ.

 

В подкрепа на интересите на националните соларни асоциации

 

"Част съм от тази впечатляваща организация от 2010 г. насам. За мен е чест да се присъединя и към управителния й съвет и да представлявам националните асоциации. С председателя на Комитета Доносо Хосе се ангажираме да защитаваме разнообразните интереси на хиляди малки и средни компании членки, които са част от структурите на десетки национални асоциации из цяла Европа. Нашата цел е ясна – да подобрим въздействието и ефективността на SPE в ЕС на всяко възможно ниво", коментира Никола Газдов.

 

Той допълва, че членството му в борда на директорите на браншовата организация носи със себе си и голяма отговорност. "Соларната енергия става все по-централен елемент от европейската енергийна система. Ролята й в поддържането на ценова стабилност и гарантирането на енергийна сигурност във времена на криза никога не е била по-ключова", обобщава председателят на АПСТЕ.

 

За член на управителния съвет на SolarPower Europe бе избран и още един българин – директорът "Стратегическо планиране" на Sunotec Александър Захариев. "За мен е удоволствие да се присъединя към борда на SPE и официално да "прегърна" соларната мисия в тези динамични времена на предизвикателства, в които слънчевата енергия е незаменима част от енергийния микс на Европа, а значението на батерийното съхранение за енергийния преход непрекъснато нараства", коментира Захариев.

 

Единният глас на европейската соларна индустрия

 

На годишното заседание на SolarPower Europe в Брюксел по-рано този месец бяха избрани (или преизбрани) десетима членове на борда на директорите на сдружението, като управлението му претърпя и известно преструктуриране.

 

"Членовете на асоциацията гласуваха промени в управленската структура, за да гарантират, че тя продължава да отразява по най-добрия начин разноликата същност на сектора и общоевропейските принципи, от които се водим", подчертават от SolarPower Europe.

 

Сред решенията, които бяха гласувани и одобрени в рамките на заседанието в Брюксел, беше увеличаване на броя на членовете на управителния съвет от 15 на 20. С това асоциацията отбелязва разрастването на сектора и разширяването на собствената си структура – от 120 компании и организации през 2015 г., в нея днес членуват над 300.

 

 

Думата на производителите

 

Отчитайки разнообразния "пейзаж" в индустрията, SolarPower Europe въвежда и правило, според което минимум четири членски поста в борда на директорите са запазени за представители на фирми от производствения сегмент, като три от тях гарантирано отиват при базирани в Европа компании.

 

Други четири позиции в управителния съвет на асоциацията пък са резервирани за "малки" предприятия от бранша (с оборот под 1 млн. евро), като три от тях отново са за компании със седалище на Стария континент. Членовете на SolarPower Europe гласуваха и изискването 80% от компаниите в структурата на организацията да са базирани в Европа, като това съотношение трябва да се поддържа и на ниво управителен съвет.

 

"С обновения състав на борда SolarPower Europe затвърждава ролята си на базиран на съвместна работа колективен орган, който изпълнява функцията на единен глас на соларната индустрия в Европа и проправя пътя на слънчевата енергия към бъдещето", споделя главният изпълнителен директор на асоциацията Валбурга Хемецбергер.

 

     
Източник: АПСТЕ, SolarPowerEurope

Ключови думи: АПСТЕ   Sunotec   SolarPower Europe   соларна енергия   соларни асоциации   фотоволтаичен сектор   PV индустрия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Кариери

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...