Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Кариерният форум на Solar Academy очерта възможностите за професионално развитие във ВЕИ сектора

25.04.2024   |   Начало»Кариери
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Все по-широки възможности за реализация в сферата на възобновяемата енергия са налице пред младите хора у нас, стана ясно по време на второто издание на специализирания форум за професионално развитие във ВЕИ индустрията "Презареди кариерата си", организиран от Сдружение "Соларна академия България" (Solar Academy) и M3 Communications Group.

 

Събитието, което се проведе на 18 април в Astoria Grand Hotel в София, получи широка институционална, съсловна и академична подкрепа от Министерството на образованието и науката, Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Техническия университет в София, Българската търговско-промишлена палата и националната браншова организация за електрическа мобилност ИКЕМ.


Партньори на форума от страна на бизнеса бяха Enery, Sunotec, Sonnis Energy България, Smart Solar и VVT Engineering.

 

Бизнесът, образованието и сектора в диалог

 

Платформата се довери на успешния формат от премиерното си издание миналата година и отново се фокусира върху насърчаване на диалога между бизнеса, образованието и браншовите организации с цел осигуряване на по-добра подготовка и по-широки възможности за развитие в сегмента на възобновяемата енергия на професионалните кадри у нас.

 

Основна мисия на събитието и този път беше да създаде условия за установяване на ценни контакти между младите таланти с желание кариерно да се реализират в сектора и утвърдени енергийни експерти от бранша.

 

 

Отговарят ли професиите на нуждите на бизнеса

 

Новият списък на професиите за професионално образование и обучение, който е планиран за обществено обсъждане през юни, ще съдържа професионални длъжности и квалификации, които ще отговорят на бъдещите нужди на бизнеса и развитието на икономиката у нас. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева по време на форума.

 

"Секторните съвети за умения, които сега формираме, ще поставят основата за изграждане на симбиоза между бизнеса, професионалното и висшето образование, както и работодателските организации, синдикатите и сдруженията на браншовите организации. Нашата цел е да разработим политики на секторно ниво и квалификациите, които се развиват, да бъдат създадени с водещата роля на бизнеса и да отразяват техните нужди и изисквания", допълни тя.

 

"ВЕИ секторът предлага множество висококвалифицирани позиции, които представляват възможност за България да се утвърди като водещ център на енергийните иновации в Европа. Чрез сътрудничество между бизнеса, образованието и властта можем да подготвим младите кадри за успешно участие в пазара на труда и да увеличим националния брутен вътрешен продукт", подчерта председателят на Solar Academy д-р инж. Веселин Тодоров, като изтъкна и необходимостта от колективен подход в процеса.

 

Признание за младежката креативност

 

В рамките на форума "Презареди кариерата си" бяха анонсирани и победителите от първия по рода си конкурс у нас за конструиране на макет на соларна електроцентрала.

 

Инициативата имаше за цел допълнително да мотивира младежите да се поинтересуват от слънчевата и възобновяемата енергия, както и да проучат кариерните възможности, които предлага секторът.

 

В организираната от Solar Academy и Enery надпревара се включиха ученици и отбори от училища из цяла България, а първото място бе присъдено на екип от Националната професионална техническа гимназия "Шандор Петьофи" в Разград.

 

     
Източник: Solar Academy

Ключови думи: Solar Academy   Соларна академия България   ВЕИ   кариерен форум   кариерно развитие   професионална реализация   възобновяема енергия   ВЕИ енергетика  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Кариери

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...