Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

ТУ-Габрово подписа споразумения с АЕЦ Козлодуй и ЕРМ Запад в подкрепа на обучението и изследванията в енергийния сектор

02.05.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Техническият университет в Габрово обяви подписването на две ключови споразумения с водещи дружества от бранша на енергетиката у нас с цел разкриването на нови възможности за подпомагане на развитието на иновациите, образователните и научноизследователски инициативи в сектора.

Наскоро висшето учебно заведение сключи договор за партньорство с АЕЦ "Козлодуй", насочено към създаването на база за съвместни инициативи и ползотворно сътрудничество между двете организации в подкрепа на иновационните процеси, приложните изследвания и образованието в енергийния отрасъл.

 

Меморандумът беше подписан от изпълнителния директор на атомната електроцентрала инж. Валентин Николов и ректорът на ТУ-Габрово проф. д-р инж. Илия Железаров.

 

Партньорство в сферата на ядрените технологии

 

"Със споразумението се продължават и надграждат традиционните и успешни образователни практики за обучение на студенти, които работят в централата, в образователно-квалификационни степени "Бакалавър" и "Магистър" в Технически университет-Габрово. Специално внимание се обръща и на възможностите за обучение в образователна и научна степен "Доктор" при реализиране на научни проблеми", информират от университета.

 

Съгласно целите на договорката двете организации ще подсилят колаборацията си, като стимулират включването на повече студенти от ТУ-Габрово в стажантски програми на АЕЦ "Козлодуй". Планират се и специални обучения на служители от ядрената централа с цел повишаване на квалификацията.

 

Нови хоризонти за младите специалисти в електроенергетиката

 

Рамково споразумение за сътрудничество от висшето учебно заведение сключиха и с дружеството "Електроразпределителни мрежи Запад", което обслужва електроразпределителната мрежа в Западна България. Документът бе подписан от ректора на ТУ Габрово проф. Железаров и изпълнителния директор на ЕРМ Запад инж. Георги Миков.

 

 

Партньорството цели да обогати подготовката на кадри за българския енергиен сектор, като разкрие възможности за осигуряване на висококвалифицирани специалисти за бранша, както и на стабилна работна среда, която да спомага за кариерното развитие и усъвършенстване на младите кадри в дългосрочен план.

 

"ЕРМ Запад развива дългосрочна политика в подкрепа на професионалното образование в България. Целта на компанията е да допринесе за подобряване качеството на професионалната подготовка в сектора и да създаде удовлетворяваща и мотивираща среда, така че младите хора да остават и да се развиват кариерно в България. Част от тази политика е устойчивото партньорство с професионалните гимназии и висшите учебни заведения с електроенергиен профил", коментират от габровския университет, като подчертават, че той е първото висше учебно заведение извън територията на Западна България, с което електроразпределителното дружество влиза в партньорски отношения.

 

     
Източник: ТУ-Габрово

Ключови думи: ТУ Габрово   ЕРМ Запад   АЕЦ Козлодуй   енергетика   електроенергетика   ядрена енергетика   научни изследвания   образование   кадри  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...