Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Двудневната международна конференция за корпоративни доставки на ВЕИ енергия RE-Source Southeast 2024 стартира утре

14.05.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Столицата ни за четвърти пореден път ще домакинства най-мащабното събитие в областта на корпоративното снабдяване с възобновяема енергия в региона на Югоизточна Европа – международната конференция RE-Source Southeast.

 

Форумът, организиран от Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) и Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА), ще се проведе на 15 и 16 май т. г. в София Тех Парк и по традиция ще постави фокус върху ролята на корпоративните доставки на зелена енергия за декарбонизацията на индустриалния сектор.

 

Издателство TLL Media отново партнира на конференцията със специализираните си издания за енергетика – сп. Енерджи ревю и уеб портала Powerindustry-Bulgaria.com. Желаещите да се включат виртуално в събитието, все още имат възможност да заявят онлайн присъствие, като попълнят формуляра тук. Допълнителна информация можете да получите на info@apste.eu.

 

Традиционните акценти и новостите в програмата

 

Организаторите очакват в RE-Source Southeast 2024 да се включат над 500 представители на водещи фирми в бранша на възобновяемата енергия, търговски компании и промишлени потребители, които се стремят да редуцират въглеродния отпечатък на технологичните процеси, продукцията и услугите си.

 

Производители, консуматори и търговци на електроенергия от над 25 страни ще дискутират кои са ключовите подходи към сключването на дългосрочни договори за изкупуване на ВЕИ електричество (PPA) в частния сектор и кои от тях са приложими у нас и в съседните ни държави Румъния и Гърция.

 

 

В рамките на двудневната конференция ще се проведе и премиерното издание на нов формат – "Академия за снабдяване със зелена енергия" ("Buyer’s bootcamp"). От АПСТЕ разкриват, че този модул от програмата е насочен специално към индустриалните потребители в сегмента.

 

Участниците в него ще имат възможността да научат повече за водещите аспекти на PPA споразуменията и да се запознаят с развитието на вече реализирани такива договори в региона. Сред акцентите в дневния ред на академията ще бъдат и теми като докладването на ESG дейности и търговията с гаранции за произход на генерираната ВЕИ енергия.

 

Гостите на четвъртия форум RE-Source Southeast ще могат да посетят и демонстрационна инсталация на съоръжение за съхранение на електрическа енергия с батерийна система, което е разработено и произведено в България и ситуирано в София.

 

Водещите теми на експертната дискусия

 

В мащабната дискусия ще се включат представители на важни международни финансови институции, като Европейската банка за възстановяване и развитие (EBRD) и Международната финансова корпорация (IFC). "Те ще очертаят текущата динамика на устойчивото финансиране на ВЕИ проекти и какви са изискванията за управление на пазарния риск", разкриват от АПСТЕ.

 

Възможностите и предизвикателствата в контекста на енергийната трансформация на Югоизточна Европа пък ще бъдат обсъдени от оператори на електропреносни мрежи, интегратори на системи за съхранение на енергия, разработчици и доставчици на технологични решения в сегмента.

 

Сред съществените въпроси, които ще бъдат тема на експертните дебати, са:

 

  • Трансграничното сътрудничество и развитието на междусистемните връзки;
  • Еволюцията на технологиите и пазарните приложения за съхранение на енергия;
  • Интелигентните мрежи, виртуалните електроцентрали и ролята на дигитализацията и качеството на данните за управление на електроенергийните мрежи в реално време.

"Технологиите за индустриални термопомпи и производство на водород, както и иновативни проекти за агрофотоволтаика и плаващи фотоволтаични централи ще очертаят приложения за декарбонизация на индустриални процеси извън чистото производство на електричество", добавят огранизаторите.

 

     
Източник: АПСТЕ; снимки: Dreamstime

Ключови думи: АПСТЕ   БГВЕА   RE-Source   RE-Source Southeast   ВЕИ   възобновяема енергия   корпоративно снабдяване   корпоративни доставки   зелена енергия   декарбонизация  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...