Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

АЕЦ Козлодуй получи най-висока оценка от Световната асоциация на ядрените оператори

16.05.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Най-високата възможна оценка – категория А, е дала Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от дружеството. Окончателното заключение на мебждународната браншова огранизация е изпратено до централата на 7 май т. г.

 

WANO ежегодно извършва категоризация на всички атомни централи, които са част от структурата й, а база за атестацията е система от специфични критерии, дефинирани от експертите на Асоциацията. Те касаят експлоатационната безопасност, нивото на взаимодействие и оказването на поддръжка в рамките на организацията, допълват от АЕЦ "Козлодуй".

 

Предпочитан партньор на международно ниво

 

Българската ядрена централа е оценена с максимално ниво на изпълнение по всички разглеждани показатели. Тя е отличена и за активното си участие в различни програми на Световната асоциация. От ръководството добавят, че АЕЦ "Козлодуй" е предпочитан партньор при оказването на подкрепа за други атомни централи от мрежата на WANO при организиране на бенчмаркинги, участие на експерти в партньорски проверки и други форми за споделяне на експлоатационен опит.

 

 

"По този начин силните страни и добрите практики, установени в АЕЦ "Козлодуй", стават достояние на глобалната ядрена професионална общност", коментират от ядреното дружество.

 

Дългогодишно сътрудничество

 

Миналия месец се състоя специална онлайн среща за представяне на резултатите от оценяването, в която се включиха изпълнителният му директор Валентин Николов, заместник изпълнителният директор Андрей Красночаров и представителят на Московския център на WANO в централата Божидар Рачев.

 

"АЕЦ "Козлодуй" е сред най-активните членове на Световната асоциация на ядрените оператори от момента на създаването й през 1989 г. Дългогодишното партньорство с WANO допринася за реализирането на висшия приоритет в работата на централата – поддържане на най-високо ниво на безопасност при експлоатацията на ядрените съоръжения", обобщават от дружеството.

 

     
Източник: АЕЦ "Козлодуй"

Ключови думи: АЕЦ Козлодуй   WANO   ядрени оператори   ядрена енергетика   атомни централи   ядрена безопасност   ядрени съоръжения  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...