Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Re-Source Southeast 2024 очертава потенциала и проблемите пред корпоративната търговия с ВЕИ енергия в региона

16.05.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Във форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк се провежда вторият ден на най-мащабното събитие в сферата на корпоративните доставки на възобновяема енергия в Югоизточна Европа - Re-Source Southeast 2024.

 

Четвъртото издание на двудневната конференция, организирана от Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия (АПСТЕ) и Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА), тече от вчера, а TLL Media по традиция партнира на инициативата.

 

На специален щанд екипът ни представя ключовите медийни канали и продукти от портфолиото на Издателството, посветени на сектора на енергетиката – емблематичното списание Енерджи ревю, уеб портала PowerIndustry-Bulgaria.com и годишния алманах Енерджи Инфо БГ.

 

Още по-мащабен и задълбочен поглед към сектора

 

Организаторите отчитат повишаване на интереса към специализираната платформа с всяко изминало издание. Тази година във форума участват над 500 български и международни експерти от браншови асоциации, технологични компании, финансови фирми и институции, индустриални потребители на зелена енергия и т. н.

 

Сред основните теми в широката професионална дискусия са:

 

  • Различни аспекти при сключването на дългосрочни споразумения за корпоративна търговия с ВЕИ енергия (PPA);
  • Насоки за успешни преговори;
  • Регулаторни бариери и рискове при корпоративните договори;
  • Практически казуси и реални примерни за сключени PPA споразумения в България и региона;
  • Специфични предизвикателства при корпоративното снабдяване с вятърна енергия;
  • Проекти, подлежащи на PPA договаряне у нас и т. н.

Ключовите изводи на експертите

 

В рамките на текущото издание на Re-Source Southeast беше изтъкнат интересен факт - над 80% от корпоративните договори, подписани в региона, са виртуални. В тази връзка специалистите посочват, че сред най-важните заинтересовани страни в процеса, които е необходимо да бъдат ангажирани или "спечелени", са ръководителите на финансовите операции в компаниите.

 

Като ключови проблеми пред развитието на сегмента в Румъния бяха посочени трудностите по отношение на членството в Асоциацията на издаващите органи (Association of issuing bodies – AIB) и балансирането на изискванията. България изглежда по-добре позиционирана при трансграничните виртуални договори, но управителните съвети на компаниите у нас все още предпочитат краткосрочните договори, за да се възползват от предимствата на ниските цени на едро на пазара към момента, стана ясно още от анализите на специалистите.

 

"Нестабилността на цените на спот пазарите на електроенергия остава ключово съображение за купувачите, но се очаква бързото разгръщане на съоръжения за съхранение на енергия да изглади ценовите криви и производствените профили и да повиши цените на PPA", коментират от АПСТЕ.

 

Основните опорни точки в дискусията

 

Водеща тема в първия модул от програмата на форума днес бяха аспектите на корпоративното снабдяване, свързани с електроенергийните мрежи. В дискусията се включиха представители на ЕСО, интернационалната фирма за ВЕИ проекти CWP Global, гръцката корпорация Mytilineos, международна енергийна компания BP и АПСТЕ.

 

Част от изводите – взаимосвързаността на енергийните системи на регионално и европейско ниво е от ключово значение за по-дълбока интеграция на възобновяемата енергия. В същото време наличието на повече от 40% променливи източници в мрежата означава, че операторите на преносни системи са изправени пред предизвикателството да разработват нови инструменти за обезпечаване на балансирането и стабилността на мрежата.

 

 

Друг панел от програмата беше посветен на киберсигурността, комуникационните протоколи, стандартизацията и данните в сегмента на възобновяемата енергия. В обсъждането на възможностите и предизвикателствата в тази област взеха участие експерти от Българската независима енергийна борса (БНЕБ), CyberGrid, Amberg Engineering и Fluence – съвместна компания на Siemens и AES.

 

"При преминаването към пазар на електроенергия, който работи в реално време, качеството на данните е от ключово значение за подпомагане на собствениците на активите при вземането на информирани решения, а в случая с батерийното съхранение данните са ключови за мигновена реакция при проблем.

 

Виртуалните електроцентрали и гъвкавите онлайн платформи могат да предложат комплексни услуги дори на малки компании в сегмента. Регулаторните бариери и остарелият дизайн на пазара на електроенергия обаче все още пречат в повечето страни от Югоизточна Европа", коментира заместник-председателят на АПСТЕ Марияна Янева.

 

Рисковете, финансирането и ситуацията на Балканите

 

Интегрирането на корпоративните доставки на възобновяема енергия на Балканския полуостров беше тема на друга задълбочена дискусия, в която позициите си изказаха специалисти от Mytilineos, ACT Commodities, Enery, PPC Group, Rezolv Energy и Synergon Energy.

 

Експертите подчертаха, че корпоративното снабдяване има много форми, но ключови за него винаги са сътрудничеството, иновациите и гъвкавостта. Беше изтъкната и тезата, че енергийният пазар трябва да бъде инструмент за управление на рисковете, а не казино, в което да се залага на високи или ниски цени.

 

Финансирането, банковите инструменти и управлението на риска при възобновяемите активи и PPA споразуменията беше друга съществена тема от вчерашната програма на конференцията. Ценни насоки към корпоративните производители и индустриалните потребители на зелена енергия дадоха представители на Международната финансова корпорация (IFC), Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ProCredit Bank, CWP Global, Sunotec и REIB.

 

Специалистите споделиха своите възгледи относно управлението на рисковете, дефинициите за подлежащи на банково финансиране проекти и кредитоспособността в бранша. "Приходната страна (пазарът на електроенергия) е само една част от картината. Капиталовите разходи, разноските за оборудване и строителни дейности, а сега и тези за покриване на ESG критериите за могат радикално да променят рисковия профил на даден проект", обобщиха от АПСТЕ.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: RE-Source Southeast   АПСТЕ   БГВЕА   ВЕИ   PPA   корпоративно снабдяване   зелена енергия   възобновяема енергия   конференция   София Тех Парк  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...