Powerindustry Bulgaria  

Италианската Ecoprogetti изгради цялостна автоматизирана линия за соларни панели в български завод

22.05.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Италианският производител на машини, оборудване и цялостни линии за соларни модули обяви, че е реализирал мащабен проект в българско предприятие. Компанията е изградила автоматизирана линия за производство на фотоволтаични панели "от А до Я" в завод на базираната в Търговище фирма Солар Панел.

През март т. г. тя получи сертификат за инвестиция клас "А" за изграждане на производствена база за соларни модули в гр. Омуртаг, където е ситуирана модерната нова линия. Проектът на стойност 7,35 млн. лв. разкрива 45 нови работни места. Фабриката включва производствен цех, складове за готова продукция, суровини и материали и административна част.

 

Според първоначално обявената от Солар Панел информация, заводът е с капацитет 200 MW на година. Наскоро публикувано от компанията видео, демонстриращо как функционира линията, сочи обаче, че производството е заложено да достигне 250 MW годишно с високотехнологичното италианско оборудване.

 

Какъв тип панели се произвеждат?

 

От Ecoprogetti уточняват, че цялостната линия във фабриката в Омуртаг е предназначена да произвежда специализиран тип панели – MBB (Multi BusBar). Технологията включва оборудването на соларните клетки с 9 до 16 събирателни шини вместо със стандартните 4, 5 или 6 с цел постигане на по-висока производителност.

 

Предимства на MBB концепцията са намаляване на засенчването на задната страна на панела, с което се подобрява двулицевата функция за събиране на слънчева светлина от модула, както и по-ниска податливост на микропукнатини.

 

 

Соларните панели, които се произвеждат от автоматизираната линия на италианския производител, са предвидени за жилищни сгради и соларни паркове и са базирани на технологии от последно поколение, подчертават от Ecoprogetti.

 

"Този вълнуващ проект, който изпълнихме, сега се разширява, за да произвежда над 1500 панела на ден. Всеки от тях е изработен от 100% европейски материали, за да подкрепи местния пазар", обобщават от италианската компания.

 

Европейски панели за местния пазар

 

От Ecoprogetti изтъкват като основно преимущество на продукцията и факта, че се произвежда изцяло от разработено на Стария континент оборудване. Основаната през 1998 г. фирма допълва, че проектира и конструира машините и линиите си само в Европа и само с местни компоненти.

 

Дотук Ecoprogetti е доставила и внедрила повече от 150 производствени линии в различни европейски предприятия, а общият капацитет на продукцията й възлиза на над 26 GW. Освен цялостни решения, гамата на компанията включва още машини за запояване и асемблиране на отделните соларни клетки в модули, роботизирани системи за позициониране на модулите върху стъклени панели, оборудване за рязане, обрязване и рамкиране, ламинатори, машини за производство на съединителни кутии, системи за проследимост, сортиране и опаковане, контролно-измервателно и тестово оборудване, конвейерни системи и пълна гама аксесоари.

 

     
Източник: Ecoprogetti

Ключови думи: Ecoprogetti   Солар Панел   соларни панели   соларни модули   автоматизирана линия   MBB  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...