Powerindustry Bulgaria  

Обявиха победителите в националния конкурс за ядрени иновации I4N Bulgaria

Три екипа достигнаха до финала на I4N (Innovation for Nuclear) Bulgaria – националното издание на международния младежки конкурс за иновации в сферата на ядрената енергетика, който се състоя на 18 май в Стопанския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски".

 

На първо място експертното жури на състезанието класира проекта "Хранилище за окончателно погребване на отработеното ядрено гориво от 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", разработен от Александър Георгиев, Владислав Шабански и Калоян Ботев.

 

Втори завърши отборът на Антония Велчева и Николай Хрисчев, които представиха концепция на тема "Силициев карбид като алтернативен материал за обвивката на топлоотделящи елементи". На трето място остана разработката "Малките модулни реактори: Иновативни решения за устойчиво енергийно производство в индустрията чрез ядрено отработено гориво" на Ани Тоскова и Цветан Йовов.

 

Победителите отиват на европейския финал

 

На финалния етап на конкурса трите екипа имаха възможността да презентират своите проекти в 15-минутни сесии и да отговарят на въпросите на оценяващата комисия, съставена от представители на Българското ядрено дружество (БЯД) и Младежката асоциация в структурата му, която е организатор на състезанието, Катедра "Топлоенергетика и ядрена енергетика" към Технически университет – София, Физическия факултет на СУ, Центъра за ядрени компетенции "Козлодуй" и т. н.

 

Финалистите бяха отличени с грамоти и получиха правото да участват в Годишната конференция на БЯД, а класираните на първо място състезатели си тръгнаха и с парична награда в размер на 2000 лв., предоставена от АЕЦ "Козлодуй".


I4N Bulgaria е част от европейския конкурс I4N Europe на Младежката ядрена мрежа към Европейското ядрено дружество (ENS-YGN). Печелившият отбор от родното издание на инициативата ще се състезава с победителите от други седем държави от Стария континент на европейския финал, който е насрочен за 27 юни т. г. Той също ще се състои в България, а домакин ще е Националният център по мехатроника и чисти технологии в ТУ-София.

 

Възможностите и предизвикателствата пред ядрения сектор

 

"Целта на I4N е да даде възможност на младите специалисти да покажат своите знания и изобретателност, като предложат иновативни подходи, които да допринесат за използването и приложението на ядрените технологии. Конкурсът им предоставя и платформа за популяризиране и обсъждане на креативни идеи за създаване на иновативни решения", коментират от БЯД.

 

В рамките на програмата на събитието в Стопанския факултет се проведе и дискусионен панел, посветен на успешни и иновативни реализации в ядрената сфера по света. Участниците обсъдиха социално-икономическите ползи от внедряването на новаторски решения и технологии в сектора, както и ролята на ядрената безопасност като ключов аспект при разработката на проекти. Сред темите, които бяха засегнати от експертите, бяха още предизвикателствата пред ядрената индустрия, които могат да бъдат превърнати във възможности за кариерно развитие и професионална реализация.

 

В дискусията се включиха представители на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), АЕЦ "Козлодуй” и "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности", Младежката асоциация на БЯД, Стопанския факултет на СУ, Техническия колеж към ТУ-София и Националния комитет на България в Световния енергиен съвет.

 

     
Източник: БЯД

Ключови думи: I4N Bulgaria   I4N Europe   ядрени иновации   АЕЦ Козлодуй   АЯР   ТУ София   Софийски университет   отработено ядрено гориво   малки модулни реактори  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...