Powerindustry Bulgaria  

Първа по рода си дигитална карта дава информация за агриволтаичните проекти в Европа

23.05.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Уникален по функционалност дигитален инструмент разработи и стартира асоциацията на европейската соларна индустрия SolarPower Europe.

На адрес https://agrisolareurope.org/map/ интернет потребителите могат да открият първата цифрова карта на агриволтаичните инсталации на Стария континент.

Онлайн платформата AgriSolar включва над 200 проекта в областта, ситуирани в 10 европейски държави – Австрия, Белгия, Франция, Германия, Италия, Литва, Нидерландия, Испания, Швейцария и Великобритания. Сред тях има както пилотни реализации, така и централи, предназначени за търговска експлоатация.

 

Как функционира инструментът

 

Общият капацитет на агриволтаичните паркове, включени в обхвата на дигиталната карта, е 2,8 GW, a реализацията им е крайъгълен камък в интеграцията на соларната енергетика със земеделската дейност, коментират от SolarPower Europe.

 

Към всеки проект има информационен профил, който указва инсталираната мощност на слънчевия масив, неговото точно (или приблизително) местоположение, културите, които се отглеждат на съответния парцел и типа на агриволтаичната инсталация. Включени са и препратки към уебстраниците на съответните проекти.

 

Освен разполагане на свободностоящи соларни панели върху обработваеми площи, агриволтаиката включва и други подходи, като монтаж на PV инсталации на покривите на селскостопански сгради, интегриране на слънчеви колектори и панели в оранжерии, поливни системи и др., поясняват от браншовата асоциация.

 

 

От там допълват, че картата откроява различни технологични концепции, включително:

 

  • Междуредови системи, при които земеделската дейност се осъществява между редиците с PV панели;
  • Надземни конфигурации, при които културите се отглеждат в пространствата под соларните модули;
  • Соларни оранжерии – затворени агриволтаични системи, при които слънчевите панели са монтирани на покрива на оранжерии;
  • Ориентирани към биоразнообразието проекти със свободностоящи наземни соларни масиви, при които са предприети различни мерки за опазване и подпомагане на локалните екосистеми, например чрез осигуряване или изграждане на местообитания на опрашители.

Към кого е насочена платформата

 

Данните и информационните материали, на чиято база е изготвена и функционира платформата AgriSolar, са предоставени от заинтересовани страни от европейския соларен сектор, уточняват от SolarPower Europe.

 

В този смисъл дигиталната карта е предназначена само за информационни цели, а включените в нея данни подлежат на промяна, подчертават от организацията. Проектът е насочен към разработчици на ВЕИ проекти, фермери, земеделски и селскостопански предприятия, научноизследователски организации и институции и предстои да бъде регулярно допълван и развиван в бъдеще.

 

"AgriSolar разкрива как слънчевата енергия и земеделието могат да вървят напред ръка за ръка и да се комбинират в полза на по-ефективното отглеждане на разнообразни култури, като лозя, овощни и зеленчукови насаждения, пшеница, ечемик и т. н. Агриволтаиката е подходяща за интегриране и в селскостопански дейности, свързани с отглеждане на добитък, включително разполагане на масиви върху пасища, както и с пчеларство", обобщава Лина Дубина, съветник по политиките за устойчиво развитие в SolarPower Europe.

 

     
Източник: SolarPower Europe; снимки: Dreamstime

Ключови думи: SolarPower Europe   AgriSolar   агриволтаика   агриволтаични проекти   дигитална карта   соларна енергия   PV инсталации  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...