Powerindustry Bulgaria  

European Energy стартира изграждането на първия мащабен хибриден ВЕИ парк в Швеция

29.05.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

European Energy започна строителните дейности по изграждането на първия едромащабен хибриден комплекс за възобновяема енергия в Швеция, който ще включва соларен и ветроенергиен парк.

 

Проектът е ситуиран в Скорамола, община Тингсрюд, където съществуващият вятърен парк ще бъде разширен с фотоволтаична централа, съобщиха специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от българското подразделение на датската компания.

 

Чрез локализирането на двете съоръжения на един и същи терен се създават предпоставки за оптимално оползотворяване на земята, а произведеното количество енергия може да бъде подавано към мрежата посредством вече съществуващата връзка.

 

Един терен, повече ползи

 

"Въпреки че Швеция е голяма по територия и разполага с много земя, пространството трябва да бъде използвано оптимално, тъй като е необходимо да се удовлетворяват различни обществени интереси. С този проект открихме начин да изградим хибриден комплекс върху горски парцел с ниски природни характеристики, който така и така вече се използва за добив на вятърна енергия", разказва Петер Браун, мениджър на бизнеса на European Energy в Швеция.

 

Комбинираният парк ще произвежда 127 GWh зелено електричество годишно, което може да покрие потреблението на над 32 хил. домакинства. 38 GWh от тях се осигуряват от вятърния парк, а останалите ще бъдат добавяни от бъдещия соларен масив. Монтажът на панелите е планирано да стартира следващата пролет.

 

"Съчетаването на технологии за генериране на слънчева и вятърна енергия означава по-високи добиви и по-балансирана продукция. Соларните и вятърните съоръжения се комбинират добре, тъй като имат различни пикови периоди на производство в рамките на денонощието и на годишна база", допълва Браун.

 

Устойчив подход към природните ресурси

 

Соларният парк ще бъде разположен на площ от 49 хектара, като от няколко месеца вече текат дейности за подготовка на терена, уточняват от компанията. Гората, която го е заемала, е била предвидена за сеч, а скалите са заровени в по-дълбок слой почва.

 

"Използвахме почва, която вече беше на мястото, за да заравним терена, така че да можем да инсталираме соларните панели на равна повърхност. По този начин не се наложи да извозваме или да докарваме допълнителни количества, което елиминира необходимостта от транспорт. За работата по основите на комплекса използваме максимално местни поддоставчици", споделя още експертът.

 

Соларният парк е регистриран като временно съоръжение, което означава, че след изтичането на експлоатационния живот на соларните модули – след около 35 години, земята може да бъде използвана отново за засаждане на гора или за други цели. Разчистването на терена от камъните по време на строителните работи дори би улеснило това, поясняват от компанията.

 

Грижа за биоразнообразието

 

От European Energy планират да реализират и серия от дейности за разширяване на биоразнообразието в комплекса, включително изграждане на изкуствено езеро за подслоняване на водни обитатели, например жаби, засаждане на ягодоплодни и цъфтящи храсти и засяване на различни ливадни семена.

 

Предвижда се още поставяне на изкуствени каменни пещери, хотели за насекоми и къщички за птици, както и оставяне на мъртва дървесина на терена, която е важен фактор за съхраняването и развитието на локалната екосистема, обобщават от компанията.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   ВЕИ   възобновяема енергия   хибриден комплекс   соларен парк   вятърна централа   зелена енергия   устойчивост  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...