Powerindustry Bulgaria  

ABB инвестира в разработката на технологии за енергийна оптимизация с изкуствен интелект

30.05.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

ABB обяви намерението си да придобие миноритарен дял от базираната в САЩ стартираща компания за чисти енергийни решения Ndustrial. Инвестицията на швейцарската корпорация е насочена към ускоряване на декарбонизацията чрез технологии за енергийна оптимизация, основани на изкуствен интелект, съобщават още от ABB.

 

Ключова разработка на Ndustrial e AI базираната платформа за енергиен мениджмънт Energy Intensity, която позволява интелигентно и предсказуемо управление на енергията на базата на информация за цялостните производствени процеси в предприятията в реално време.

 

Кои са Ndustrial и какъв потенциал разкрива платформата им?

 

Ndustrial е основана през 2011 г. и към днешна дата разполага с около 40 служители. Само за десетилетие интелигентната платформа за управление на енергията на компанията е спомогнала за реализирането на икономии от енергийни разходи в промишлеността в размер на над 100 млн. щатски долара, разкриват от ABB.

 

Едно от предприятията, внедрили технологията, специализирано в решения за хладилно съхранение, отчита, че за седем години с помощта на Energy Intensity е намалило разходите си за енергия с 30 на сто. По експертни изчисления спестеното от компанията количество електричество само за една година е достатъчно за захранване на 250 хил. домакинства.

 

Американският стартъп два пъти се нарежда сред 100-те най-добри стартиращи компании в сферата на енергетиката и климатичните технологии в престижната глобална класация на Start Up Energy Transition – платформа за енергийни иновации, подкрепяна от Германската енергийна агенция и Световния енергиен съвет.

 

Новаторското решение на Ndustrial за редуциране на енергийния и въглеродния интензитет на предприятията интегрира над 60 различни специализирани модула и позволява на производствените предприятия да идентифицират потенциала за икономии на енергия и да автоматизират дейностите за оползотворяването му.

 

В помощ на енергийно интензивните отрасли и предприятия

 

"Ndustrial помага на бизнесите да измерват и намалят своята енергийна интензивност – енергията, необходима за предварително определена единица продукция или дейност. Чрез интегриране на множество и често различни източници на данни, като метеорологични условия, пазарни цени, производителност на оборудването, резултати от индустриални процеси и други, компаниите могат да анализират, оптимизират и прогнозират потреблението на енергия и разходите за единица продукция", разказват от ABB.

 

От корпорацията допълват, че по този начин индустриалните предприятия могат по-лесно да вземат информирани решения в реално време и да се възползват от практически насоки и инструменти за автоматизирано управление, специализирани за конкретния сектор, съоръжение или производствена линия, чието енергийно потребление се оптимизира посредством Energy Intensity.

 

През април тази година швейцарската компания инвестира и в европейски разработчик на решения в същия сегмент, отново насочени към промишления сектор – GridBeyond. Новата сделка с Ndustrial се очаква допълнително да укрепи иновационната екосистема на направление "Електроснабдяване и електрообзавеждане" в структурата на ABB, подчертават от компанията.

 

Интелигентно управление на енергията за по-устойчива индустрия

 

"Изграждаме екосистема от иновативни, гъвкави партньори за съвместно развиване на напредъка в дигиталните решения, за да допълним нашето портфолио и да подобрим наличността, устойчивостта, безопасността и устойчивостта на енергията", коментира Стюарт Томпсън, президент на звено "Услуги" в направление "Електроснабдяване и електрообзавеждане" на ABB.

 

"В свят на изкуствен интелект, който често носи неясни ползи, Ndustrial се откроява с десетгодишния си опит в количественото определяне на впечатляващи печалби от оптимизации на машинно самообучение. Нашият екип от индустриални инженери и разработчици на софтуер създадоха нов вид система за управление на енергията за промишлени операции.

 

С експертния и глобален обхват на ABB ще можем да окажем реално въздействие върху ускоряването на глобалния енергиен преход", добавя съоснователят и главен технологичен директор на Ndustrial Джон Крауфорд.

 

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   Ndustrial   GridBeyond   Energy Intensity   изкуствен интелект   енергийна оптимизация   енергиен мениджмънт   управление на енергията   декарбонизация   устойчивост  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...