Powerindustry Bulgaria  

Как изглежда бъдещето на енергетиката през призмата на финалистите в The smarter E Award 2024

30.05.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Остават броени дни до анонсирането на победителите в текущото издание на престижните награди за интелигентни енергийни технологии, решения и проекти The smarter E Award, които се връчват ежегодно на компании, иновации и техните създатели, които дефинират тенденциите и посоките за бъдещо развитие на енергийния сектор.

 

Конкурсът се провежда ежегодно в рамките на платформата The smarter E Europe – най-голямото обединение на изложители в енергийния сектор на Стария континент, организирано от панаирните компании Solar Promotion и Freiburg Wirtschaft Touristik und Messe.

 

Инициативата обединява четири специализирани технологични експозиции и конференции – Intersolar Europe, ees Europe, Power2Drive Europe и EM-Power Europe, с фокус съответно върху соларната енергия, системите за съхранение, електромобилността/зарядната инфраструктура и енергийния мениджмънт/интегрираните енергийни решения. Тазгодишното издание на изложбения квартет ще се проведе от 19 до 21 юни в международния конгресен център в Мюнхен.

 

Възобновяемата енергия – фокус в разработките на финалистите

 

За първи път в историята на конкурса авторитетните призове The smarter E Award ще бъдат присъдени в пет категории – "Фотоволтаика", "Съхранение на енергия", "Е-мобилност", "Интелигентна и интегрирана енергия" и "Изключителни проекти".

 

Тазгодишните им носители ще бъдат официално обявени и наградени в рамките на тържествена церемония, насрочена за 18 юни – вечерта преди откриването на The smarter E Europe 2024.

 

 

Иновациите във фотоволтаичния сектор

 

Пътят на соларната индустрия към повече иновации, по-големи PV модули и по-високи добиви за единица площ – този лайтмотив обединява новаторските разработки в категорията за фотоволтаични технологии, които се борят за голямата награда в текущото издание на конкурса, разкриват организаторите.

 

Сред визионерските идеи и концепции са соларни клетки с обратен/заден контакт (back contact solar cells), "хомогенни" и по-тъмни PV панели, иновативни подходи за компенсиране на загубите вследствие на частично засенчване, креативни монтажни технологии, ролетни сенници с вградени слънчеви колектори, интелигентни измервателни решения, специализиран софтуер за управление, събиране и обработка на данни, високоефективни инвертори, усъвършенствани мрежови услуги, хибридни инвертори с възможност за свързване към батерийна система, безпилотни летателни апарати за мониторинг на енергийна инфраструктура и т. н.

 

Тенденции при съхранението на енергия

 

Системите за съхранение на енергия в бита и индустрията стават все по-гъвкави, ефективни и иновативни, показват изводите от оценяването на кандидатстващите в тази категория на конкурса проекти. За жилищния сегмент се разработват по-компактни дизайни, изискващи по-малко пространство, както и системи с по-висока степен на защита, подходящи за приложения на открито, отбелязват още организаторите на The smarter E Award.

 

На пазара вече има и конфигурации, подходящи за използване на двойно по-голяма надморска височина от популярните до момента, които бяха предназначени за експлоатация на до 2000 м над морското равнище.

 

С приоритет сред разработчиците са и стратегии за повишаване на капацитета на системите чрез позициониране на повече контейнери за съхранение един върху друг. Така при едно и също заемано пространство системата може да осигури двойно или тройно повече плътност на енергията – до над 700 kWh на m2.

 

 

Благодарение на технологията за двупосочно променливотоково свързване (bidirectional AC coupling) системите за съхранение към соларни инсталации, предназначени за монтаж на балкони и тераси, вече могат да се инсталират без необходимост от кабели във вътрешността на жилището.

 

Вместо това произведената енергия се съхранява във външни модули тип контакти, абсорбира се през AC мрежата и се подава, когато е необходимо. Интегрирането на гъвкави възможности за управление на съхранението и потреблението на енергията според пиковете и тарифирането, както и на опции за двупосочно зареждане на превозни средства, също са все по-често срещани в дизайните на конкурсните разработки, допълват организаторите.

 

Що се отнася до типа на предпочитаните технологии от научноизследователските и развойните екипи в сегмента, понастоящем се наблюдава силен тласък към LiFePO4 – литиево-желязо-фосфатни клетки. Дори по-малките по капацитет системи вече са оборудвани и със специализирани компоненти за безопасност, подчертават от The smarter E Europe.

 

Изкуственият интелект смело навлиза във ВЕИ сегмента

 

Финалистите в The smarter E Award 2024 категорично демонстрират и друга безспорна тенденция за бъдещето на енергийния сектор – изкуственият интелект става все по-ключов инструмент за управление на енергията, съоръженията за нейното производство и системите, които я консумират. AI базираните платформи все по-често присъстват във функционалния арсенал на системите за съхранение на енергия към ВЕИ инсталациите за търговска експлоатация с мрежова интеграция.

 

Чрез исторически данни за потреблението тези решения могат да прогнозират добивите и потреблението в бъдещ план, както и да управляват зареждането и разреждането на батериите за съхранение в зависимост от моментното търсене и цена на електроенергията. Важна функция на тези платформи, които все по-широко се използват в сектора, е и мониторингът за стареене на батерията, който проследява жизнения й цикъл и експлоатационната й годност и готовност.

 

От The smarter E Europe отчитат, че по този начин електроенергийните мрежи стават по-стабилни, ефективни и устойчиви, а възобновяемата енергия може по-лесно и широко да се интегрира в тях.

 

Изключителните енергийни проекти на годината

 

Финалистите в тази категория на конкурса представят изключителни иновации, които са реално внедрени в практиката в конкретен проект за производство и/или използване на ВЕИ енергия. Сред най-интересните концепции са децентрализирани енергийни системи, новаторски фотоволтаични централи и системи за съхранение с интелигентна функционалност.

 

Сред достигналите финала разработки са и решения в сферата на зеления водород, мобилността и умните електроенергийни мрежи. Подробна информация за това кои са финалистите и какви са класираните за последния етап на конкурса иновации и проекти ще откриете тук.

 

     
Източник: The smarter E

Ключови думи: The smarter E   The smarter E Award   награди   ВЕИ   възобновяема енергия   соларна енергия   изкуствен интелект   съхранение на енергия   системи за съхранение  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...