Powerindustry Bulgaria  

ЕК подпомага развитието на европейския пазар на водород с нов пилотен механизъм

06.06.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В началото на седмицата Европейската комисия обяви, че стартира работа по нов пилотен механизъм, чрез който цели да стимулира пазара на водород в ЕС. Той е със заложен срок от пет години и ще се разгръща в рамките на дейността на Европейската водородна банка.

На 3 юни беше инициирана и процедура за възлагане на обществена поръчка за разработване на IP платформа, чрез която ще функционира механизмът. ЕК планира да подпише договор с избрания доставчик на услуги, който ще реализира платформата, до края на настоящата година, за да може инструментът да заработи не по-късно от средата на 2025 г. Той е част от актуалната инициатива на Комисията за създаване на европейска многопродуктова система за съвместно закупуване на стратегически стоки и суровини.

 

Как ще функционира инструментът?

 

Механизмът е разработен в рамките на приетия наскоро пакет за декарбонизираните газове и водорода. Основна негова функция е да ускори инвестициите в сегмента, като осигури по-ясна картина на пазарната ситуация за доставчиците и изкупвачите и улесни комуникацията между тях, добавят от ЕК.

 

Платформата ще събира, обработва и предоставя достъп до информация за търсенето и предлагането на водород от възобновяеми източници на европейския пазар, както и на водород с ниски въглеродни емисии и деривати. Това ще даде възможност на местните изкупвачи да се свързват както с европейските, така и с чуждестранните доставчици, поясняват от Комисията.

 

"В Европа първите големи електролизьори вече са в процес на изграждане и са подписани първите споразумения за изкупуване. Подобряването на видимостта на търсенето между доставчиците и потребителите ще спомогне за ускоряване на окончателните инвестиционни решения в Европа и ще допринесе за гарантиране на споразумения за изкупуване", коментират от ЕК.

 

От там споделят и убеждението си, че водородът ще играе важна роля за постигането на целите на Зеления пакт, за постепенното премахване на руските изкопаеми горива и в подкрепата за декарбонизацията и конкурентоспособността на европейската промишленост.

 

Ролята на единната платформа

 

"Този нов механизъм ще играе решаваща роля за стартирането на функциониращ европейски пазар на водород. Все още има твърде малко проекти, които преминават към окончателни инвестиционни решения, а твърде малко на брой изкупвачи подписват договори за преминаване към водород. Механизмът ще ни помогне да разберем по-добре и да установим къде възникват търсенето и предлагането на водород.

 

Информацията, която ще бъде налична, ще ни помогне да създадем мостове между европейските изкупвачи и доставчиците на водород както в рамките на ЕС, така и извън него, като подготви почвата за бъдещи търгове в рамките на Европейската водородна банка. Това ще ни позволи също така да направляваме планирането и развитието на необходимата транспортна инфраструктура чрез проекти от общоевропейски интерес и нейното финансиране чрез Механизма на ЕС за свързване на Европа в областта на енергетиката", подчертава комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон.

 

 

Обзор на някои от най-важните инициативи по отношение на водорода в ЕС

 

В Европейския съюз бе въведена и функционира всеобхватна и интегрирана регулаторна рамка в подкрепа на развитието на напълно функциониращ пазар на водород до 2030 г. А ето и някои от най-ключовите инструменти, директиви и инициативи на ЕС по посока развитието на водородния сегмент през последните години:

 

  • Европейската водородна банка стимулира инвестициите в проекти за водород и улеснява изграждането на цялостна верига за създаване на стойност в областта на водорода в Европа;

 

  • Пакетът за декарбонизираните газове и водорода определя ясни пазарни правила, които осигуряват правна сигурност и дългосрочна видимост за инвеститорите по цялата верига за създаване на стойност в сферата на водорода;

 

  • С преразгледаната Директива за енергията от възобновяеми източници бяха въведени цели за водорода от възобновяеми източници в секторите на промишлеността и транспорта;

 

  • ЕС въведе и правила за определяне на това какво представлява водородът от възобновяеми източници и как той може да се отчита за постигането на тези цели, като комисията планира да предложи юридическо определение за "нисковъглероден водород" до края на 2024 г.;

 

  • Проектите по веригата за доставки на водород вече се считат за проекти от стратегически интерес и следователно отговарят на условията за по-бързо издаване на разрешения и други мерки за подкрепа съгласно окончателно приетия преди дни Законодателен акт за промишленост с нулеви нетни емисии;

 

  • Първият списък на ЕС с проекти от общ и взаимен интерес съгласно преразгледания Регламент за трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E) съдържа няколко водородни коридора, които се очаква да свържат потребителите с производители от целия ЕС, както и с такива на международно ниво.

 

Инвестиции в нови проекти

 

От ЕК отбелязват, че европейската водородна индустрия активно инвестира в нови проекти в този сегмент, като към момента в ЕС са налице общо 254 съоръжения за производство, съхранение и използване на водород от ВЕИ. 170 от тях вече са в експлоатация, а 84 са в етап на изграждане. Общата им инсталирана мощност е близо 3 GW.

 

След реализацията на проектите за електролизьори, селектирани в първия пилотен търг за водород от възобновяеми източници по линия на Европейската водородна банка, се очаква още 8 GW капацитет да бъде присъединен към водородната инсфраструктура.

 

"Приблизително 18 млрд. евро са инвестирани в Европа от Механизма за възстановяване и устойчивост, схемите на държавите членки и няколко регионални и иновационни програми за стимулиране на първите проекти за производство на водород, подпомагане на преминаването към други горива и развитие на инфраструктурата", информират от ЕК.

 

Комисията даде зелена светлина и за отпускането на държавна помощ в размер на 18,9 млрд. евро за четири важни проекта от общоевропейски интерес (ВПОИ, IPCEI) с обхват по цялата верига за създаване на стойност в сферата на чистия водород – от производство на зелен (от ВЕИ) и нисковъглероден водород до неговото съхранение, пренос, разпределение и използване, по-специално в индустрията. Чрез тези проекти се очаква да бъдат отключени приблизително 27 млрд. евро частни инвестиции, разкриват от ЕК.

 

Друг неин инструмент за подпомагане на създаването и управлението на вериги на стойността, интегриращи проекти в сегмента на водорода, е платформата "Водородни долини". 100 долини по цял свят вече са част от структурата й, като повече от половината от тях са в Европа. Броят им се е удвоил от месец май 2022 г. насам, когато беше приет планът REPowerEU, поясняват още от Комисията.

 

     
Източник: ЕК; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Водород   водороден пазар   пилотен механизъм   ЕК   Европейска комисия   Европейска водородна банка   декарбонизация   ВЕИ   възобновяема енергия   зелен водород  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Новини

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...