Powerindustry Bulgaria  

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ Козлодуй

12.06.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Завършил е плановият годишен ремонт на пети блок на атомната електроцентрала в Козлодуй, съобщават от пресцентъра й. Блокът е включен в националната електроенергийна система на 10 юни, след като успешно е преминал с положителна оценка необходимата проверка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

 

В реактора на блока са заредени 43 касети с ядрено гориво, произведени и доставени от Westinghouse. Мероприятието е в изпълнение на програмата на АЕЦ "Козлодуй" за диверсификация на доставките. С него се поставя началото на четиригодишния процес на поетапен преход на пети блок към гориво от тип RWFA, посочват от дружеството.

 

Повишаване на безопасността

 

Централата получи разрешение от АЯР да използва новото гориво през април т. г., след като бе извършена задълбочена оценка на безопасността. В рамките на същия месец й бяха доставени и необходимите за първото презареждане касети. Атомното дружество разполага с разрешение да съхранява новия тип ядрено гориво, издадено от Агенцията през януари 2024 г.

 

"При извършения по време на доставката задължителен контрол бе потвърдено, че всички получени касети съответстват на изискванията, заложени в договора с Westinghouse за изработка и доставка на касетите с ядрено гориво", се подчертава още в прессъобщението на АЕЦ "Козлодуй".

 

От там допълват, че в рамките на тазгодишния планов ремонт на пети блок, който започна на 5 май, са извършени всички нужни дейности по поддръжка и ремонт в съответствие с лицензионните задължения и изискванията на технологичните регламенти за безопасна експлоатация. По време на ремонтната кампания са проведени и превантивно техническо обслужване на съоръженията, функционални изпитания, проверки, специализирани инспекции и диагностичен безразрушителен контрол.

 

"По график е изпълнен предвиденият комплекс от мерки, насочени към повишаване на безопасността и обезпечаване на дългосрочната експлоатация на блока. Натоварването на пети блок се извършва съгласно технологичния регламент", обобщават от централата.

 

     
Източник: АЕЦ Козлодуй

Ключови думи: АЕЦ Козлодуй   Westinghouse   ядрено гориво   RWFA   диверсификация на доставките   ядрена безопасност   планов ремонт   пети блок  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...