Powerindustry Bulgaria  

ЕИБ ще подпомогне НЕК при изграждането на две нови водноелектрически централи по 800 MW у нас

13.06.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Национална електрическа компания подписаха споразумение за сътрудничество при изграждането на две големи помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ) на територията на страната.

Съгласно договорката ЕИБ ще предостави на НЕК консултантска помощ при подготовката за изграждане на двете нови съоръжения на язовирите Батак и Доспат, които е предвидено да бъдат завършени и да влязат в експлоатация до 2032 г.

 

За целта Консултантската служба на Банката, в ролята си на основен партньор на Консултантския център InvestEU на Европейската комисия, ще проучи техническата пригодност и икономическата жизнеспособност на двата проекта, като ще направи и оценка на техните преимущества и рискове, съобщиха от НЕК. Това ще даде възможност на компанията да вземе информирани решения от ключово значение за развитието на проектите.

 

Две гигантски акумулиращи батерии

 

Двете бъдещи ПАВЕЦ са от изключителна важност за обезпечаването на необходимите енергийни доставки за страната и ЕС и ще укрепят стабилността на електропреносната мрежа, като ще позволят присъединяването на повече възобновяеми енергийни източници, посочват от НЕК. Проектите са част от 10-годишния план за развитие на мрежата (TYNDP) до 2024 г. на Европейската мрежа на операторите на преносни системи за електроенергия (ENTSO-E). Всеки от тях е на приблизителна стойност 900 млн. евро.

 

Съоръженията ще могат не само да произвеждат, но и да съхраняват генерираната електроенергия и да я подават към мрежата при необходимост, подобно на големи акумулаторни батерии. Всяка от централите е със заложена производствена мощност от около 800 MW и с висок капацитет за съхранение. Това ще осигури на НЕК гъвкаво 24-часово и ежеседмично управление, бърза замяна на мощностите при извънредни ситуации и допълнителни балансиращи услуги, подчертават от компанията.

 

 

Ролята на двата проекта за страната ни

 

"ЕИБ подкрепя разработването на стратегически устойчиви инвестиционни проекти в енергийния сектор както в ЕС, така и извън него. С удоволствие предоставяме експертния опит на банката за оценка на целесъобразността и жизнеспособността на двата проекта, които могат да окажат сериозно положително отражение върху енергийния микс на България и да повишат стабилността на електропреносната й мрежа, като същевременно подсилят цялостната инфраструктура на европейската енергийна мрежа", заяви вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис.

 

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов допълни, че партньорството между ЕИБ и Министерството на енергетиката е от ключово значение за реализацията на проекти, които ще допринесат за постигането на енергийния преход. По думите му, помпено-акумулиращите водноелектрически централи биха могли да се превърнат в най-големите батерии за съхранение на енергия в региона, а с реализацията на подобни проекти ще се подобрят енергийната сигурност и енергийната инфраструктура на страната ни, като България ще може да постигне и целите си за декарбонизация.

 

"Споразумението между НЕК и Европейската инвестиционна банка бележи важна стъпка не само за развитието на проектите ПАВЕЦ Батак и ПАВЕЦ Доспат, но и за гарантиране на сигурността на снабдяването в българската електроенергийна система и за постигане на декарбонизационните цели на страната. Споразумението е от съществено значение за отключване на потенциала и приноса на хидроенергията в енергийния преход. Ползите и социалната значимост на инвестицията в такава устойчива инфраструктура са неоспорими и за нас е привилегия да имаме експертната подкрепа на ЕИБ и европейските институции, участващи в процеса", обобщи изпълнителният директор на НЕК инж. Мартин Георгиев.

 

     
Източник: НЕК

Ключови думи: НЕК   ЕИБ   ЕК   ЕС   ПАВЕЦ   ВЕИ   водноелектрически централи   хидроенергия   енергийна сигурност   декарбонизация  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...