Powerindustry Bulgaria  

Хибридна международна конференция представя пилотни проекти за първите енергийни общности в страната

13.06.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Черноморски изследователски енергиен център (ЧИЕЦ) организира международна конференция, посветена на развитието на гражданските енергийни общности в страната, която ще се състои по линия на европейския проект SHAREs, част от програмата на ЕС Хоризонт 2020.

 

Форумът на тема "Енергийните общности: двигатели на енергийния преход в България" ще се проведе в хибриден формат (присъствено и онлайн в Zoom) на 18 юни т. г. в хотел КООП в София. За безплатно участие в събитието е необходима предварителна регистрация. С програмата на събитието можете да се запознаете тук.

 

"Гражданските енергийни кооперативи са устойчива възможност не само за намаляване на енергийната зависимост и опазване на околната среда, но и за осигуряване достъп до сигурна, чиста и евтина енергия", подчертават от ЧИЕЦ.

 

Акценти в програмата

 

Конференцията ще насочи фокуса към фундаменталната роля на гражданските енергийни проекти в енергийния преход. Тя ще предостави и широка публична платформа за представяне на пилотни проекти за първите граждански енергийни общности у нас, инициирани от Столична, Бургаска и Габровска община, разкриват организаторите. В рамките на форума за първи път ще бъдат обявени и параметрите за участие в инициативите за създаване на граждански енергийни общности.

 

Черноморският изследователски енергиен център е българският партньор в изпълнението на европейския проект SHAREs. От организацията са поканили за участие в събитието голям брой местни и чуждестранни експерти в сферата на енергийните технологии, специалисти от енергийния сектор, местни управленски структури и граждански организации.

 

Акцент в програмата на форума ще бъдат устойчивите решения за създаване на стимули за развитие на енергийните общности в България. Те ще бъдат тема на панелна дискусия, която ще постави в центъра на вниманието стратегическата рамка в подкрепа на развитието на граждански проекти за зелена енергия и енергийна ефективност. В нея ще се включат представители на Министерство на енергетиката, Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Европейската инвестиционна банка и Европейската федерация на гражданските енергийни общности REScoop.

 

 

"Специална част от събитието ще бъде посветена на ролята на местната власт в развитието на енергийните общности. Българските общини се утвърждават като най-доверения и предпочитан партньор на гражданите при планирането и реализирането на подобни споделени проекти", споделят още от ЧИЕЦ. Водеща тема ще бъдат и инструментите в помощ на изгряващи и пилотни инициативи за енергийни общности.

 

В рамките на конференцията ще бъдат представени:

 

  • Първият проект за създаване на гражданска енергийна общност на територията на Столична община – район Витоша;
  • Пилотният проект на община Габрово, която създаде енергийна общност с участието на 73 граждани и фирми;
  • Наскоро обявеният проект на община Бургас.

В програмата е заложен и модул, в който представители на екипа по проекта SHAREs ще споделят добри практики в областта от други държави – Германия, Австрия и Грузия.

 

Какво представляват енергийните общности?

 

Енергийните общности са доброволни граждански инициативи, функциониращи под различна правна форма, която може да обединява приятели, съседи, малки и средни предприятия, представители на местната власт и други желаещи в съвместна инвестиция в производство на енергия от възобновяеми източници, поясняват от ЧИЕЦ.

 

"Заедно те могат да произвеждат зелена енергия от фотоволтаични или друг вид системи, да я потребяват за собствени нужди, да споделят излишъка помежду си или с други граждани, включително безвъзмездно в помощ на уязвими потребители, или да я съхраняват за по-нататъшно ползване. Сдружаването на хората носи редица социални, екологични и икономически ползи, тъй като то дава възможност за активно гражданско участие в енергийния преход, стимулира екологично чистото производство на енергия и постигането на енергийна ефективност и спомага за разкриването на нови работни места", добавят от Центъра.

 

Дефиницията за енергийна общност е въведена в родното законодателство през 2023 г. и следва разпоредбите, заложени в Директивата на Европейския парламент и Съвета от 2018 г. за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници.

 

     
Източник: ЧИЕЦ

Ключови думи: ЧИЕЦ   енергийни общности   ВЕИ   зелена енергия   SHAREs   Хоризонт 2020   МСП   ЕИБ   АУЕР   REScoop  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...