Powerindustry Bulgaria  

European Energy е произвела с над 50% повече ВЕИ енергия през първото тримесечие на 2024 г. спрямо това на миналата година

18.06.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Обещаващи финансови и бизнес резултати за първото тримесечие (Q1) на настоящата година отчетоха от датската компания за ВЕИ проекти European Energy. Фирмените справки показват, че соларните и вятърни съоръжения в портфолиото на дружеството са произвели над 51 на сто повече зелена електроенергия в периода януари - март 2024 г. в сравнение със същия период предходната година.

 

"Тези резултати са отлична предпоставка за ускорен бизнес растеж през настоящата година и в бъдеще и са плод на значимите сделки и споразумения, сключени в рамките на първото фискално тримесечие", съобщиха специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от българското подразделение на скандинавската компания.

 

Новите проекти

 

Към ключовите споразумения спада сделката с Mitsubishi HC Capital, подписана на 19 януари и финализирана през април т. г., по силата на която японската корпорация придобива една пета от собствеността на European Energy. Транзакцията в размер на 700 млн. евро осигурява свежи средства за датската компания, с които да обезпечи следващите си дори още по-капиталоемки проекти и да продължи траекторията си на устойчив пазарен ръст, зададена през последните няколко години, коментират от ръководството.

 

През настоящата година от скандинавската фирма планират да стартират изграждането на нови мощности с капацитет над 1 GW. С новопридобития капитал компанията може напълно да разгърне потенциала на големия брой значими сделки, подписани през Q1 на 2024 г., допълват от European Energy.

 

Сред ключовите споразумения са и:

 

  • Корпоративният договор с миннодобивното дружество Rio Tinto, чрез който то ще изкупува цялата енергия, произведена от соларния парк Upper Calliope в Австралия с мощност 1,1 GW;
  • Споразумението с TotalEnergies за съвместна разработка на офшорни вятърни проекти в Дания, Финландия и Швеция.

Ръст в производството

 

През първото тримесечие на 2024 г. European Energy е произвела 555 GWh възобновяема енергия – увеличение с 51% в сравнение със същия период миналата година, сочат статистиките. В резултат на това са спестени повече от 129 хил. тона въглеродни емисии. Значителният ръст в производството на енергия кореспондира с малко по-ниски приходи от продажбите на електричество, като това е следствие от намаляващите му цени, посочват от компанията.

 

В допълнение, сделките, генериращи приходи от продажби на проекти, не са разпределени равномерно в рамките на годината, допълват от датското дружество. Собствеността на голяма част от съоръженията в портфолиото на European Energy е в процес на прехвърляне към различни купувачи, а финализирането на отделните сделки се очаква да приключи през втората половина на 2024 г., когато ще бъдат отчитани и приходите от съответните продажби.

 

"Уверени сме в успеха на транзакциите до края на настоящата година и запазваме прогнозите си за оперативна печалба (преди лихви, данъци и амортизация – EBITDA) в размер на 230 млн. евро или ръст от приблизително 30 на сто при марж на риска +/- 10%", обобщават от компанията.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   ВЕИ   Mitsubishi HC Capital   Rio Tinto   TotalEnergies   финансови резултати   печалба   пазарен ръст  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...