Powerindustry Bulgaria  

Започна работа първата голяма система за батерийно съхранение на енергия в България

19.06.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От началото на месец юни функционира първата мащабна система за съхранение на енергия чрез батерийни клетки у нас, обявиха собствениците й от базираната във Виена ВЕИ компания Renalfa IPP.

 

Тя е свързана с електропреносната мрежа и е най-големият проект в този сегмент в търговска експлоатация в страната ни, както и една от първите и най-мащабните по рода си системи в цяла Югоизточна Европа, уточняват от Renalfa.

 

Проектът в детайли

 

Съоръжението от типа BESS (Battery Energy Storage System) е с мощност 25 MW и капацитет за съхранение 55 MWh. То е ситуирано в гр. Разлог, в съществуващ комплекс за възобновяема енергия, в който се намира и фотоволтаична електроцентрала в експлоатация с пикова мощност 33 MWp.

 

Системата за съхранение позволява изместване на пиковото производство от соларната инсталация във времето, както и за арбитраж на пазара на електроенергия, допълват от дружеството. "Търговският режим на системата се управлява и оптимизира от водещия търговец на енергия в региона - KER Toki Power. Чрез агрегатор платформата на търговеца системата участва и на пазара за услуги към мрежата – с автоматично и ръчно регулиране на честотата", поясняват още от компанията.

 

BESS системата е проектирана, инсталирана и интегрирана в мрежата от българското дружество за инженеринг, доставка и изграждане (EPC) на ВЕИ проекти Solarpro Technology. Контейнерите с батерийни клетки, които са част от съоръжението, са доставени от китайския производител на стационарни системи за съхранение на енергия Hithium, който сключи споразумение за партньорство със Solarpro в края на миналата година.

 

Част от ключовите компоненти на BESS системата са осигурени от друга китайска компания – Kehua, която произвежда батерии, UPS модули, инвертори, цялостни решения за съхранение, центрове за данни и др.

 

 

Ролята на батерийното съхранение за енергийния преход

 

"Тази първа по рода си голяма батерийна система бележи началото на хибридизацията на нашето портфолио от над 1GW ВЕИ генериращи активи в експлоатация и в различен етап на строителство. Предстои да въведем подобни решения и при другите ни вятърни и фотоволтаични проекти в региона, включително в Унгария и Румъния.

 

Основната ни цел е да подобрим търговския профил на генериращите мощности. Но в по-широкия контекст на енергийния преход това съоръжение демонстрира как напредъкът в технологиите прави производството на енергия от възобновяеми източници много по-използваемо, управляемо и гъвкаво спрямо търсенето и предлагането", коментира Ник Антонов от Renalfa IPP.

 

"Планирането, инсталирането и интегрирането на тази система паралелно с генериращата слънчева централа в електропреносната мрежа беше истинско предизвикателство. Благодарение на солидния експертен опит на екипа и доброто сътрудничество с доставчиците на основното оборудване успяхме да въведем проекта в експлоатация в много кратки срокове", добавя Аделин Антонов от Solarpro.

 

Системата се присъединява към широко портфолио от ВЕИ проекти

 

Renalfa IPP е съвместно дружество на Renalfa Solarpro Group и френската компания за управление на инфраструктурни фондове Rgreen Invest. Портфолиото на Renalfa IPP обхваща соларни, вятърни проекти и BESS системи в България, Унгария, Северна Македония и Румъния. Общият им капацитет е около 2 GW, като 455 MW от тях представляват съоръжения в експлоатация, а други повече от 550 MW са в процес на изграждане, съобщават от дружеството.

 

Solarpro Holding е част от Renalfa Solarpro Group. Компанията е доставчик на услуги по проектиране, доставка, конструиране, експлоатация и поддръжка на ВЕИ централи на българския и европейския пазар. Екипът на Solarpro е придобил опит в изграждането и интегрирането на фотоволтаични системи с обща мощност над 7 GW през последните 15 години.

 

Фирмата специализира и в сегмента на хибридните комплекси, като комбинира технологии за производство на соларна и вятърна енергия, системи за съхранение (BESS) и съоръжения за зелен водород. Актуалното й портфолио от проекти на различни строителни етапи е с кумулативен капацитет от повече от 2 GWh, обобщават от Renalfa.

 

     
Източник: Renalfa IPP

Ключови думи: Renalfa IPP   Solarpro   Hithium   BESS  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...