Powerindustry Bulgaria  

Близо 500 проекта за общо над 1,4 млрд. лева са подадени по двете процедури за нови ВЕИ мощности

19.06.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Почти 400 проекта с общ бюджет повече от 1,4 млрд. лева са кандидатствали за финансиране по двете покани в рамките на процедура "Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия" по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) – съответно за съоръжения с инсталирана мощност от 200 kW до 2 MW и за такива над 200 kW.

 

Това съобщиха от електронния портал за актуална информация в сферата на европейското финансиране EU Funds, след като приемът на проектни предложения по двете покани приключи на 12 юни. Търсените средства по подадените проекти са над 656 млн. лв.

 

Предвидена ли е трета покана?

 

По първата процедура бяха обявени 427,5 млн. лв., а по втората - 107,5 млн. лв., както така кумулативният бюджет на двата механизма достигна 535 млн. лв. От EU Funds уточняват, че към момента не са разпределени още 128 млн. лв., анонсирани по програмата.

 

Очаква се след анализ на резултатите от досегашните две процедури или преразпределяне на ресурса между всички участващи евентуално да бъде оповестена и трета покана, като решението е на Министерството на енергетиката, което отговаря за процедурите.

 

В тях беше предвидено финансиране за изграждането на локални системи за съхранение (ЛСС) или батерии към ВЕИ мощности, пуснати в експлоатация след 1 януари 2023 г., които покриват между 30 и 50% от производствения компонент – фотоволтаичните централи. В изискванията беше заложено още батерийните системи да разполагат с минимален капацитет от 2 часа и да предвиждат най-малко три четвърти от зареждането им да е осигурено от собствено производство.

 

Какво предстои?

 

По процедурата за големи фотоволтаични централи (над 2 MW) се очаква да бъдат интегрирани батерии в съоръжения, чиято обща мощност е поне 2,5 GW или над 3 GW за двете покани общо. Това сочи доклад на консултантската компания за европейски проекти и финансиране New-i, цитиран от EU Funds. Според експертите това означава, че в следващите две години по тази схема ще бъдат финансирани и инсталирани батерии за над 1 GW (при минимум 30% задължително покритие).

 

"Проследяването в реално време на динамиката на подаване на проекти по Покана 2 (за т.нар. големи ВЕИ) позволи да се идентифицира размерът на бюджета и исканата субсидия за всеки отделен проект. Така стана ясно, че нито един от подадените проекти не е поискал максимално допустимата помощ от 58 674 900 лв. (30 млн. евро).

 

Т. е. големите ВЕИ производители с над 250 MW инсталирана мощност вероятно не са участвали в схемата. Най-големите подадени проекти бяха за 91,5 млн., 47 млн. и 40 млн. лв., търсейки два пъти по-ниско от максимално допустимото финансиране – съответно за 20 млн. лв. (с интензитет едва 21,9%), 23,7 и 20 млн. лв.", информират от New-i.

 

 

В какъв диапазон са търсените грантове

 

Анализаторите добавят, че най-малката заявена субсидия е 63. хил. евро на MW инсталирана мощност, а най-голямата – около два пъти повече. Средно проектите са кандидатствали за по 76 хил. евро на мегават. Така разполагаемият бюджет ще позволи финансиране и на проекти с безвъзмездна финансова помощ и над 90 хил. евро на MW, изчисляват още от консултантската агенция.

 

"Високата конкуренция в по-малката схема (заявени два пъти повече средства от предвидения ресурс) доведе до пренасочването на някои кандидати от Покана 1 към процедурата по Покана 2. Проектите по Покана 1 имаха далеч по-високи прогнозни стойности, като се движиха над 100 хил. евро грант на MW инсталирана мощност. Така например един от най-големите подадени проекти по процедурата търсеше финансиране от 1,6 млн. лв., което предполагаше субсидия от най-малко 136 хил. евро на MW инсталирана мощност (при 2 MW ограничение, съответстващо на 6 MW производствени мощности)", поясняват от New-i.

 

Какви реални суми ще бъдат отпуснати - предстои да стане ясно след няколко месеца, когато от енергийното ведомство обявят резултатите от процедурата. Следващи стъпки са внасяне на банкови гаранции, проверка на административна допустимост и др. На тези етапи е възможно някои кандидати да отпаднат, което да позволи финансирането на всички участващи проекти по голямата схема. "Ако интересът се запази, е много вероятно остатъчният ресурс да се разпредели именно към малките кандидати", обобщават експертите.

 

     
Източник: EU Funds; снимки: Dreamstime

Ключови думи: НПВУ   ВЕИ   ВЕИ мощности   ЛСС   батерии   съхранение на енергия   фотоволтаични централи   соларни паркове   възобновяема енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...