Powerindustry Bulgaria  

European Energy ще доставя зелена енергия на Microsoft

27.06.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Глобалната технологична корпорация Microsoft ще използва в бизнес операциите си чиста енергия, генерирана от съоръжения на European Energy в Дания и Швеция, съобщиха специално за PowerIndustry-Bulgaria.com от българското представителство на скандинавския доставчик на ВЕИ решения.

 

Двете компании са подписали няколко договора за дългосрочни корпоративни доставки (PPA) на зелена енергия, която ще бъде произвеждана от соларни и вятърни централи в портфолиото на датската компания, които са с обща инсталирана мощност 180,6 MW.

 

Оползотворяване на потенциала на съществуващата инфраструктура

 

Сред проектите за производство на енергия от възобновяеми източници в обхвата на споразуменията е и първият мащабен хибриден ВЕИ комплекс в Швеция, ситуиран в Скорамола, община Тингсрюд, който комбинира соларен масив и ветроенергиен парк.

 

"Хибридният комплекс позволява по-ефективно и пълноценно използване на съществуващите мрежови връзки и дава възможност повече възобновяема енергия да бъде подавана към потребителите чрез съществуващата инфраструктура – без разходи, време и усилия за изграждане на допълнителна", коментират от European Energy.

 

Пътят към въглеродна неутралност

 

По силата на PPA споразуменията датската компания ще достави общо над 3,6 TWh зелена електроенергия на Microsoft в рамките на договорения период, което ще помогне на технологичната корпорация до 2025 г. да покрива нуждите си на 100% с енергия от възобновяеми източници, както и да постигне пълна въглеродна неутралност до края на текущото десетилетие, допълват от скандинавското дружество.

 

"Развълнувани сме от факта, че компания от ранга на Microsoft се ангажира с това да бъде двигател на зеления преход. Разгръщането на възобновяемите източници зависи от основните заинтересовани страни, посветили се на закупуването на зелена енергия от ВЕИ активи, която традиционно изисква значителни капиталови инвестиции", подчертава Йенс-Петер Цинк, заместник главен изпълнителен директор на European Energy.

 

Амбициозните цели на Microsoft за отрицателни емисии

 

"В Microsoft сме отдадени на стремежа да изпълним своята роля в постигането на декарбонизация на енергийните мрежи на основните пазари, на които оперираме. Радва ни фактът, че проектите, за които подписахме споразумения с European Energy, са вече на етап изграждане или търговска експлоатация.

 

Те директно допринасят за постигането на целите ни за устойчивост, водеща сред които е осигуряване на 100% възобновяема енергия за потребностите на корпорацията до края на 2025 г.", споделя Ейдриън Андерсън, генерален мениджър на дивизията на Microsoft за възобновяеми енергийни източници, безвъглеродна енергия и отстраняване на въглероден диоксид (CDR) от бизнес дейностите.

 

Той добавя, че откриването на надеждни партньори, като European Energy, които могат да доставят необходимата чиста и възобновяема енергия на технологичната компания, е от критично значение за осъществяване на амбициозните й цели за отрицателни въглеродни емисии.
 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   Microsoft   корпоративни доставки   зелена енергия   ВЕИ енергия   възобновяема енергия   дългосрочни договори   въглеродна неутралност   хибриден ВЕИ парк  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...