Powerindustry Bulgaria  

European Energy и Mitsui избраха партньор за енергиен баланс и оптимизация на Power-to-X комплекса в Касо

03.07.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Съвместното дружество Solar Park Kassø (SPK), управляващо мащабния ВЕИ комплекс в гр. Касо, Южна Дания, и скандинавският търговец на електроенергия Danske Commodities подписаха споразумение за оптимизация на Power-to-X съоръжението в рамките на проекта, което е все още в процес на изграждане, но наближава етап на финализиране.

 

SPK е предприятие от типа джойнт венчър, чийто мажоритарен собственик с 51% дял е European Energy, а останалите 49% от акциите принадлежат на японската инвестиционна корпорация Mitsui.

 

Danske Commodities пък е изцяло притежавано дъщерно дружество на норвежката енергийна компания Equinor, което се занимава с международна търговия на стоки в сектора на енергетиката, включително електроенергия и газ, а дейността му се простира в над 40 държави.

 

Най-големият завод за е-метанол в света скоро ще заработи

 

След въвеждането си в търговска експлоатация по-късно тази година проектът в Касо ще бъде най-голямата инсталация в света за преобразуване на соларна енергия от прилежащата PV централа в зелен водород и е-метанол за нуждите на транспорта, производството на пластмаси и други сектори. Капацитетът на завода е 32 хил. тона годишно, а сред клиентите на предприятието, които вече са подписали договори за изкупуване на продукцията, са водещи глобални компании, като Maersk, Lego и Novo Nordisk.

 

По силата на споразумението си със SPK, Danske Commodities ще предостави решения за управление на енергийните активи в съоръжението и оптимизиране на процесите по генериране на електричество, като балансира добивите и консумацията на електроенергия, необходима за производство на нисковъглероден зелен метанол. Оптимизацията цели да осигури и необходимата гъвкавост на енергийния пазар в региона.

 

 

Power-to-X комплексът в гр. Касо е ситуиран в непосредствена близост до едноименния соларен парк с инсталирана мощност 304 MW – най-голямата соларна централа в Скандинавието, чийто добив е еквивалентен на енергийното потребление на над 80 000 европейски домакинства.

 

Фотоволтаичната инсталация също е собственост на SPK, а Danske Commodities изпълнява ролята на орган, отговорен за баланса между производство и потребление на електроенергия (Balance Responsible Party, BRP) от централата, от 2022 г. насам. Отговорностите на датския търговец вече ще обхващат и Power-to-X съоръжението, което е част от комплекса.

 

В какво се състои ангажиментът на Danske Commodities

 

Съгласно договорените от двете страни условия, когато PV инсталацията произведе повече енергия от необходимата за производство на зелен водород и е-метанол, излишъците ще бъдат предлагани на други потребители и търгувани на пазара. В случай, че Power-to-X инсталацията се нуждае от повече електроенергия от реално произведената, допълнителните нужни количества ще бъдат закупувани от т. нар. спот пазар в най-изгодните часове.

 

"Партньорството ни с Danske Commodities ни позволява да се възползваме от доказаната експертиза на компанията в търговията с електроенергия и да гарантираме, че инсталацията в Касо функционира при максимална ефективност след пускането си в търговска експлоатация. Това ни дава възможност да направим важна крачка напред в мисията си да доставяме устойчиви енергийни решения в по-голям мащаб", коментира главният изпълнителен директор на European Energy Кнуд Ерик Андерсен.

 

"Колаборацията ни по линия на Power-to-X съоръжението в Касо отразява отдадеността на компанията ни към устойчивото развитие и подсилва стратегическото ни партньорство с European Energy. Вълнуваме се от потенциала на този проект, който задава нови стандарти в производството на е-метанол и допринася за по-зелено бъдеще", добавя Джунджи Фукуока, управляващ директор на Mitsui.

 

"Стъпвайки на над 20-годишен опит в търговията с електроенергия и на решения с изцяло автоматизирани алгоритми днес сме водещ оптимизатор на възобновяеми енергийни активи. Горди сме да добавим и първото мащабно Power-to-X съоръжение в портфолиото си, като очакваме с нетърпение да надградим силното си партньорство с European Energy и Mitsui", обобщава главният изпълнителен директор на Danske Commodities Хеле Остергаард Кристиансен.

 

     
Източник: European Energy

Ключови думи: European Energy   Danske Commodities   Mitsui   балансиране   оптимизация   електроенергия   търговия с електроенергия   Power-to-X   ВЕИ   зелен водород   е-метанол  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...