Powerindustry Bulgaria  

Важни стъпки напред в развитието на водородната икономика у нас и в Европа

04.07.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Министерството на иновациите и растежа (МИР) и Европейската комисия наскоро обявиха ключово за страната ни партньорство в областта на зеления водород.

 

През юни Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" (ГД ЕФК) към МИР и съвместното предприятие "Чист водород" към ЕК подписаха меморандум за сътрудничество. Сключването на споразумението се състоя в Брюксел по време на форума "Дни на Европейските водородни долини".

 

То има за цел да изгради партньорски механизъм между отделните европейски програми, фокусирани върху подпомагането на новите енергийни технологии, включително водородните. Очаква се сътрудничеството да допринесе за значително по-голямо участие на български компании и научни организации в процедурите и конкурсите за финансиране на пилотни и изследователски проекти по линия на съвместното предприятие "Чист водород", съобщават от МИР.

 

Насърчаване на зеления преход

 

Инициирането на меморандума е вследствие на одобрената от ЕК кандидатура на ГД ЕФК към МИР да изпълнява ролята на управляващ орган на програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация" (ПНИИДИТ) по проекта "Техническа помощ за генериране на взаимодействие с държавите-членки и регионите" (TA4Synergies) на съвместното предприятие "Чист водород".

 

Сред приоритетите, заложени в ПНИИДИТ, е именно стимулирането на зеления преход чрез действително прилагане на устойчиви политики, в това число развитие на чистите технологии, кръговата и нисковъглеродната икономика.

 

Какво предстои?

 

Подписването на меморандума между МИР и ЕК е важна стъпка напред в развитието на водородните технологии у нас. С подкрепата на съвместното предприятие "Чист водород" и ПНИИДИТ ще се работи за реализацията на първата водородна долина в страната – проектът ZAHYR в региона на Стара Загора.

 

С това се цели полагане на основите на устойчива и дълготрайна водородна икономика не само в този регион, но и в цяла България, посочват от ведомството. Предстои разработването на модел за производство, съхранение, пренос и използване на водород, чрез който да се оптимизират инвестициите като ключов параметър за финансовата жизнеспособност на проектите в сегмента.

 

"Партньорствата за развитие на водородната икономика и подпомагане на прехода към зелена икономика са изключително важни за стимулирането на иновациите, запазването на конкурентоспособността в бъдеще, повишаването на икономическия растеж и създаването на нови работни места", коментира при сключването на меморандума заместник-министърът на иновациите и растежа Веселина Минчева, която подписа документа от българска страна. По думите й е необходимо максимално увеличаване на инвестициите в научни изследвания и иновации в областта на чистия водород, за се гарантира цялостна верига на доставките.

 

 

Ключов момент за европейската водородна инфраструктура

 

През юни беше осъществена важна стъпка напред в развитието на водородната индустрия и на общоевропейско ниво. Бъдещите оператори на мрежи за пренос на водород (HTNO) се споразумяха относно проектоправилниците, необходими за създаването на Европейската мрежа на мрежовите оператори на водород (ENNOH), която е планирано да започне да функционира през 2025 г., съобщават от ЕК.

 

Асоциацията ще има за задача да планира и управлява водородната инфраструктура в ЕС и да разработва пазарни правила за нейното ефективно функциониране. Предстои Комисията и Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) да оценят проектодокументите, които включват устав, процедурен правилник и списък на членовете. Фактът, че бъдещите оператори са постигнали съгласие относно тези елементи е добър показател за оставащите стъпки в процеса по учредяването на мрежата и за бъдещо сътрудничество в рамките й, коментират от ЕК.

 

"Вярвам, че ENNOH ще бъде от решаващо значение за постигането на водородните цели на ЕС. Асоциацията ще играе ключова роля в процеса с изключителния си фокус върху развитието на водородни мрежи. Тя ще се съсредоточи върху способите за пренос на водорода от производствените локации до точките на потребление, като по този начин ще отговори на нуждите на пазара в сегмента", коментира еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

 

Потенциалните ефекти от създаването на мрежата

 

Съгласно Пакета за декарбонизация на пазарите на водород и газ, официално подписан от Съвета в началото на юни т. г., бъдещите мрежови оператори трябва да представят договорените проектодокументи на ACER и Комисията най-късно до 1 септември 2024 г.

 

Агенцията ще разполага с 4 месеца, за да се консултира със заинтересованите страни и да формулира своето становище. След това ЕК ще има 3 месеца, за да публикува становище от своя страна. На компаниите също ще бъдат дадени 3 месеца, за да коригират и финализират документите, преди мрежата да бъде официално учредена, което ще стане вероятно следващата пролет, подчертават от Комисията.

 

Според регламента за трансевропейска енергийна инфраструктура TEN-E ENNOH ще допринесе за текущия напредък по десетгодишния план за развитие на водородната мрежа (TYNDP), по-специално чрез разработването на последователни методологии за газ, електричество и водород.

 

ENNOH значително ще допринесе и за установяването на хармонизирани технически и оперативни правила, които да гарантират ефективната и безопасна работа на взаимосвързана водородна система. Целта е да се избегне системното разминаване вследствие на това, че някои държави от ЕС напредват по проектите за водородна инфраструктура по-бързо от други и/или биха могли да възприемат различни правила, обобщават от ЕК.

 

     
Източник: МИР, ЕК; снимки: МИР,Dreamstime

Ключови думи: МИР   ЕК   Чист водород   водородна икономика   водородна инфраструктура   пренос на водород   ПНИИДИТ   ENNOH   мрежови оператори  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Бизнес
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...