Powerindustry Bulgaria  

Кои са шампионите на устойчивата енергия от отминалото издание на наградите на EUSEW

03.07.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В рамките на наскоро състоялото се тазгодишно издание на Европейската седмица на устойчивата енергия (EUSEW) бяха връчени и традиционните награди European Sustainable Energy Awards (ESEA), които са неизменна част от събитието.

 

Призовете отличават изключителни личности и проекти с ключово значение за развитието на европейския енергиен сектор. Отличията се присъждат ежегодно от организаторите на инициативата в три категории: за иновации ("Innovation"), за успешни енергийни инициативи на местно ниво ("Local Energy Action") и за изтъкнати дами със значим принос към европейската енергетика ("Woman in Energy").

 

Победителите се избират чрез публичен вот онлайн, като номинираните за участие в конкурса измежду всички кандидати се селектират от експертно жури. Тазгодишните награди ESEA бяха връчени на носителите им от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсън и представители на оценяващата комисия в Брюксел.

 

EUSEW се провежда ежегодно от 2006 г. насам по инициатива на ЕК от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) в тясно сътрудничество с Генералната дирекция за енергетика на ЕК.

 

"Гранд дамата" на устойчивостта за 2024 г.

 

Лауреат на престижния приз в категорията "Woman in Energy" стана португалската архитектка Рита Гомез, която беше отличена за иновативния си стартъп Seenergy – пионер в интегрирането на възобновяеми енергийни източници в жилищни сгради и обекти.

 

Компанията използва цветни соларни клетки, които имитират процеса на фотосинтеза в растенията, превръщайки светлината в електричество без пряко слънцегреене. Веднъж събрана, енергията се съхранява в батерии, вградени в мебелите, и може да се използва за зареждане на устройства или захранване на осветители чрез USB портове.

 

 

Най-успешният проект на местно ниво

 

Мрежата от френски кооперативи Association des Centrales Villageoises, обединяваща граждани, общини и местни предприятия в разработването на проекти за възобновяема енергия и енергийна ефективност, грабна първото място в категорията "Local Energy Action".

 

Платформата, подкрепена от програмата LIFE на Европейския съюз, включва частни лица, общински структури и локални бизнес организации, които заедно създават иновативни концепции с приложение на общинско ниво. Мрежата предлага техническа, икономическа и правна помощ за енергийните инициативи, реализирани от общността.

 

Най-значимата иновация тази година е в PV сектора

 

Победител в категорията за иновации на ESEA 2024 стана проектът PHOTORAMA, финансиран по програма Хоризонт 2020, който цели да подобри практиките при рециклирането на фотоволтаични панели. Проектът обединява партньори от цяла Европа и разработва методи и технологии за възстановяване на изходните суровини от соларните панели, като така налага кръгов модел, който би могъл да преодолее пропастта между производствената и рециклиращата индустрия, коментират от ЕК.

 

     
Източник: ЕК; снимки: Dreamstime, EK

Ключови думи: EUSEW   устойчива енергия   чиста енергия   зелена енергия   рециклиране на соларни панели   CINEA   Хоризонт 2020   Photorama  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...