Powerindustry Bulgaria  

С близо 1,2 млрд. лева подкрепят изграждането на национална инфраструктура за съхранение на ВЕИ енергия

11.07.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Условията за кандидатстване и изпълнение на инвестиции по процедурата "Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници" (RESTORE) в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) бяха обявени от Министерството на енергетиката (МЕ) за обществено обсъждане, което тече до 25 юли т. г.

 

По линия на процедурата ще се изграждат и въвеждат в експлоатация съоръжения за съхранение на ВЕИ енергия като част от национална инфраструктура с поне 3000 MWh използваем енергиен капацитет на равнището на електроенергийната мрежа.

 

Предстоящата първа покана

 

Общият бюджет на RESTORE e приблизително 1,18 млрд. лева, като по предстоящата първа покана, по която е планирано приемът на кандидатури да бъде отворен на 2 септември 2024 г., се отпускат 1,15 млрд. лв. Ще се кандидатства с индивидуални проекти, като всеки от тях ще може да получи безвъзмездна финансова помощ до 148,6 млн. лв.

 

Очаква се средствата по първата процедура да стигнат поне за 7 проекта, като сумите могат да покриват до половината от допустимите разходи, но не повече от 371 607,70 лв. (без ДДС) за 1 MWh използваем енергиен капацитет на изградените и въведени в експлоатация съоръжения за съхранение на електрическа енергия.

 

Проектите ще включват дейности за изграждане и въвеждане в експлоатация на съоръжения за съхранение на електрическа енергия, а крайният срок за присъединяване към електропреносната мрежа и пускане в експлоатация е 31 март 2026 г. Важно изискване е строителните работи по инвестиционните проекти да са с начална дата от 9 март 2023 г. нататък.

 

С безвъзмездното финансиране ще се покриват разходи за материални и нематериални активи, строително-монтажни работи (СМР), услуги от инженерно-технически характер, изграждане на присъединителни съоръжения и присъединяване към електропреносната мрежа, разходи за държавни и общински такси във връзка с регистрационни, лицензионни и разрешителни режими.

 

 

Какви са целите на процедурата?

 

Процедурата RESTORE е насочена към създаването на възможности за значително повишаване на дела на енергията от възобновяеми източници, в т. ч. слънчева и вятърна, в енергийния микс на България. Сред заложените цели е и гарантирането на сигурността и стабилността на електроенергийната система на страната, посочват от МЕ.

 

Инвестицията в национална инфраструктура за съхранение на зелена енергия следва да спомогне още за изграждането на интелигентни мрежи, като гарантира висока степен на балансиране и управление на претоварването, за да осигури интегрирането на електроенергията, става ясно още от информацията на сайта на енергийното ведомство.

 

Съоръженията за съхранение на ВЕИ енергия ще бъдат разпределени на територията на страната и присъединени към електропреносната мрежа на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Изпълнението на проектите ще се реализира чрез открити и конкурентни тръжни процедури.

 

Изисквания към кандидатите

 

За финансиране имат възможност да кандидатстват търговци и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в България или други страни от Европейското икономическо пространство (ЕИП). Сред изискванията към тях са:

 

  • Да предоставят банкова гаранция за участие в размер на 3% от търсеното безвъзмездно финансиране;
  • Да имат собствен капитал от:
    • 6 млн. лв. при кандидатстване за съоръжение за съхранение с планиран капацитет ≥ 20 MWh и ≤ 50 MWh;
    • 10 млн. лв. при кандидатстване за съоръжение за съхранение с планиран капацитет > 50 MWh;
  • При сключване на договор за финансиране да предоставят банкова гаранция за добро изпълнение в размер на 10% от одобреното безвъзмездно финансиране със срок на валидност до 30.09.2026 г.;
  • Да ангажират технически ръководител с опит по сходен проект.

Пакетът с документи, съдържащи условията за кандидатстване и изпълнение на инвестиции по процедурата, е публикуван в Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), чрез която ще се подават и проектните предложения.

 

     
Източник: МЕ; снимка: Dreamstime

Ключови думи: RESTORE   съхранение на енергия   национална инфраструктура   МЕ   ВЕИ   енергетика   възобновяема енергия   ЕСО   ИСУН  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Новини
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...