Powerindustry Bulgaria  

Нова инициатива ще подчертае ролята на жените във водородния сектор

11.07.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Европейската асоциация на водородната индустрия Hydrogen Europe и платформата Women in Green Hydrogen (WiGH) сключиха споразумение за партньорство, което цели да насочи общественото внимание към ключовата роля на жените за бъдещото развитие на водородната икономика и да промотира равенството между половете в сектора.

 

Сътрудничеството между европейската браншова асоциация и международната организация на дамите в сегмента на зеления водород е с фокус върху популяризирането на влиятелни личности от женски пол, които допринасят значително за напредъка на водородните технологии, върху изтъкването на достиженията им пред по-широка световна аудитория, както и върху привличането на повече млади момичета към устойчивите енергийни иновации и в частност към водорода.

 

Мрежата WiGH е създадена с цел да свързва и овластява жените, работещи в сферата на водорода от възобновяеми източници, като разкрива възможности за тласък напред в кариерното им израстване.

 

Целите на партньорството

 

Съвместно двете структури ще работят за баланс между половете в бранша, както и за това гласът на жените във водородната индустрия да се чува все повече, например чрез създаване на предпоставки за по-широкото им участие като експерти, лектори и говорители във водещи форуми в областта. Пример е Европейската седмица на водорода, чието предстоящо тазгодишно издание е насрочено за периода от 18 до 22 ноември.

 

Събитието, организирано от Европейската комисия, Hydrogen Europe и партньорската инициатива Clean Hydrogen Partnership, за поредна година ще се състои в хибриден формат – на място в Брюксел и онлайн, и ще обедини специализиран B2B форум, интерактивно технологично изложение и нетуъркинг сесии, както и множество виртуални лекции и презентации.

 

"Форумът е ключова платформа за дискусии и иновации във водородния сектор, а включването на повече дами в ядрото му от специалисти ще бъде важна стъпка напред към това да направим водородната икономика по-приобщаваща и балансирана по отношение на равнопоставеното участие и на двата пола", коментират от Hydrogen Europe.

 

 

Половото равенство и устойчивостта

 

"На пръв поглед може и да изглежда, че между половото равенство и устойчивостта няма директна връзка. Проучванията показват обаче, че всъщност тези две понятия са неизменно преплетени. Жените и други недостатъчно представени в индустрията и енергетиката групи са диспропорционално засегнати от глобалната климатична криза, но са и в уникалната позиция да поведат битката към устойчивостта.

 

Дамите се нуждаят от по-добър достъп до процеси, свързани с вземането на стратегически решения, както и до климатичните политики като цяло. За да се компенсира това, е необходимо индустрията, правителствата и ангажираните трети страни да работят заедно, за да промотират ролята на жените в областта на енергията и устойчивостта, включително във водородния сектор", отбелязват от Hydrogen Europe.

 

Водородът – ключова технология в борбата с климатичните промени

 

От асоциацията добавят, че не само в Европа, но и по цял свят водородът вече се възприема като една от ключовите технологии в борбата с климатичните промени. Според експертите обаче са необходими повече иновации, инвестиции и правилните политически рамки, които да гарантират успеха на енергийния преход.

 

"Обединявайки водещи дами, експерти в областта на енергията и водорода, целим да насочим фокуса на дискусиите към важни теми, като климата, енергийната сигурност, нарастващите цени на енергията, новите решения и ролята, която жените могат да изиграят в този променящ се свят", обобщават от Hydrogen Europe.

 

Сред инициативите, заложени в новото партньорство на организацията с WiGH, е и създаването на локален хъб на мрежата в Брюксел. Откриването на новата структура е планирано за септември т. г. Центърът ще работи за концентрирането на повече дами с принос за развитието на водородната икономика в европейската столица, посочват още от асоциацията.

 

     
Източник: Hydrogen Europe; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Hydrogen Europe   WiGH   водород   зелен водород   водороден сектор   водородна икономика   водородна индустрия   полово равенство  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Новини
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...