Powerindustry Bulgaria  

Френска компания започна изграждането на мащабен батериен парк с рекорден капацитет

11.07.2024   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Базираната във Франция енергийна корпорация Engie обяви, че е започнала строителните дейности по изграждането на голям комплекс за съхранение на енергия чрез батерии в Белгия, който след приключването си е планирано да разполага с обща инсталирана мощност 200 MW.

 

Така бъдещата BESS (Battery Energy Storage System) система, ситуирана на терен с площ 3,5 хектара в гр. Вилворде, ще бъде най-голямата в Европа по капацитет (към момента). Проектът получи разрешително за строеж преди точно една година.

 

Пускане на два етапа

 

В 320-те си модула с размери 25 х 4 х 3 m батерийният парк ще съхранява 800 MWh енергия, които ще подава към мрежата за период от четири часа. Мощността му е еквивалентна на 160 хил. батерии за битово съхранение от по 5 kWh и е достатъчна да обезпечи потреблението на електроенергия на цели 96 000 европейски домакинства. Комплексът вече е обект на 15-годишен договор за търговска експлоатация между Engie и френския национален мрежов оператор Elia.

 

Проектът включва две отделни фази. В рамките на първата ще бъдат пуснати в действие половината модули, като е заложено това да се случи през септември следващата година. Останалите 100 MW е планирано да бъдат въведени в експлоатация през януари 2026 г., съобщават от компанията.

 

 

Батериите и бъдещето на ВЕИ

 

Понастоящем Engie работи по още две мащабни системи за батерийно съхранение на енергия в Белгия, за които вече има разрешителни – в Кало с капацитет 100 MW (400 MWh) и в Дрогенбос – с предвидена инсталирана мощност 80 MW (320 MWh). Енергийната група разполага с портфолио от 1,3 GW батерийни съоръжения в експлоатация и още 3,6 GW в процес на изграждане, а плановете й са до края на десетилетието да достигне 10 GW общ инсталиран капацитет.

 

"С нарастващия дял на възобновяемата енергия в енергийния микс става все по-ключова ролята на системите за съхранение на енергия в батерии в гарантирането на надеждността и сигурността на енергийните системи.

 

Батериите ще позволят балансиране на пиковете в производството на ВЕИ енергия и оползотворяването на генерираните излишъци в периоди, когато добивите са по-ниски, а търсенето – по-високо. Тази гъвкавост ще ускори разгръщането на възобновяемите източници и енергийния преход", коментира изпълнителният вицепрезидент на Engie Себастиен Арбола.

 

     
Източник: Engie

Ключови думи: Engie   BESS   батерийно съхранение   батериен комплекс   батерии   модули   съхранение на енергия   възобновяема енергия   ВЕИ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Новини
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...