Powerindustry Bulgaria  

ЕП одобри доклада за добив на шистов газ в Европа

21.09.2012   |   Бизнес
 

Европейският парламент одобри доклад за извършването на проучвания и добив на шистов газ и нефт в Европа. Представителите на три парламентарни групи - социалисти, либерали и зелени, гласуваха против документа, но въпреки това той бе приет. Позицията на ЕП, която има само консултативна стойност, ще бъде допълнително гласуване на октомврийската сесия в Страсбург.

Европейската комисия публикува наскоро научни изследвания, направени по нейна поръчка, според които използваният сега метод за добив е твърде рисков и потенциално опасен за хората и за природата. Друго изследване на комисията твърди, че запасите от шистов газ в Европа са недостатъчни и не могат да задоволят енергийните нужди на ЕС.

"Противопоставихме се, тъй като докладът не изисква достатъчно категорично промяна в екологичното законодателство преди започването на проучвания и добива на шистов газ. За нас използваната технология е свързана с многобройни рискове за природата и здравето на хората и смятаме, че ЕС трябва да даде повече гаранции за тяхната безопасност", заяви след гласуването българският депутат Ивайло Калфин, който беше докладчик от името на социалистите по документа.

     
Източник: БТА; снимка: ЕП

Ключови думи: шистов газ   добив на газ   петрол   нефт  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...