Powerindustry Bulgaria  

Извършиха допълнително обследване на ПВН на 6 блок в АЕЦ Козлодуй

12.10.2012   |   Бизнес
 

В рамките на извършвания в момента планов годишен ремонт на шести блок на АЕЦ Козлодуй бе извършено допълнително обследване на метала на основните носещи елементи на конструкцията на подгревателите високо налягане (ПВН) на блока. Изследвани бяха водните камери, тръбните дъски и корпусите.

ПВН са част от технологичната схема на II-ри контур, като ефектът от тяхната работа се изразява в повишаване на коефициента на полезно действие. Технологичната схема позволява блоковете да работят с изключени подгреватели високо налягане, което би довело само до понижаване на електрическата мощност.

Обследването бе изпълнено от експерти от Изпитвателен център Диагностика и контрол към атомната централа, сертифициран от ИА Българска служба за акредитация за извършване на безразрушителен контрол.

Използвани са методите на контрол металографски анализ, спектрален анализ, ултразвукова дебелометрия и измерване на твърдост. В резултат на извършения контрол е установено, че стоманата на тръбните дъски и на корпуса отговаря на стомана – марка 22К (въглеродна конструкционна стомана), и съответства на проектната, както и че дебелината на метала на обследваните елементи отговаря на заложената по проект.

Дейностите бяха реализирани в съответствие с изискванията на Програма за обследване състоянието на подгреватели високо налягане на блокове 5 и 6 на АЕЦ Козлодуй, разработена от Институтa по металознание, съоръжения и технологии при Българската академия на науките. По време на контрола на ПВН на шести блок присъстваха представители на производителя на оборудването – ОАО Машиностроителен завод ЗиО-Подолск, и на конструкторската организация ОАО Инжиниринговая компания ЗИОМАР, Русия.

Идентично обследване бе извършено на другия 1000-мегаватов енергоблок на АЕЦ Козлодуй – пети блок, по време на плановия годишен ремонт, състоял се в периода от 21 април до 24 май тази година. С обследването на стоманата на тръбните дъски и на корпуса на ПВН на шести блок окончателно е завършено допълнителното обследване на метала на основните носещи елементи на конструкцията на ПВН на двата блока.

     
Източник: АЕЦ Козлодуй

Ключови думи: енергетика   енергоблок   АЕЦ Козлодуй   планови ремонти  

Област: Бизнес  

Енерджи ревю

Подобни статии

Secespol

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

  Видео на седмицатаПродуктови офертиРеализацииПроектиБизнесИнвестицииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...