Powerindustry Bulgaria  

ДП РАО получи одобрение за финансиране на проекти от фонд Козлодуй

19.06.2013   |   Събития
 

Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци (ДП РАО) получи окончателно одобрение за подписването на ново грантово споразумение за финансирането на Национално хранилище за ниско- и среднорадиоактивни отпадъци (НХРАО) по време на редовно заседание на Асамблеята на донорите на фонд Козлодуй. Одобрението гарантира осигуряването на нужните средства за изпълнението на първия етап от изграждането на националния обект, който ще изолира радиоактивните отпадъци от околната среда и човека, съобщиха от дружеството.

По време на срещата за контрол на изпълнението на дейностите, финансирани от фонд Козлодуй, експертите на ДП РАО са представили постигнатите резултати по изпълняваните до момента два генерални проектa: програмата за извеждане от експлоатация на спрените I-IV блок на АЕЦ Козлодуй и изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци.

В рамките на Асамблеята са били представени и нови проекти, осигуряващи процеса по безопасно извеждане от експлоатация на спрените ядрени мощности, които изискват европейско финансиране. Очаква се грантовото споразумение за тях да получи одобрение на следващото заседание на Асамблея на донорите в края на годината.

Със средствата ще се осигурят: доставка на подемно и транспортно оборудване; аварийно захранване на спрените I и II блок и демонтаж на дизел-генераторна станция – 1 (ДГС-1); възстановяване на хидроизолацията на машинна зала и реакторно здание на I-IV блок; изготвяне на работен проект за демонтаж на оборудване в контролираната зона и доставка на съоръжения за третиране на натрупаните количества радиоактивни отпадъци.

     
Източник: ДП РАО

Ключови думи: ДП РАО   НХРАО   ядрена безопасност   радиоактивни отпадъци  

Област: Събития  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Събития

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...