Powerindustry Bulgaria  

ЕСО и МЕПСО ще провеждат съвместни търгове за разпределяне на капацитети

06.12.2017   |   Бизнес
 
Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и македонският преносен оператор (МЕПСО) подписаха споразумение за провеждане на съвместни търгове за разпределение на преносни способности (капацитети). То регламентира условията за провеждане на съвместни тръжни процедури между двата оператора, които ще се прилагат през 2018 г. Документът беше подписан по време на междуправителствено заседание на Македония и България през месец ноември т.г. в град Струмица.
 
В момента ЕСО и МЕПСО разпределят по 50 % от преносните способности по междусистемните електропроводи между България и Македония, съгласно отделни тръжни правила. Новите тръжни правила ще улеснят търговските участници, защото вече ще използват една платформа. Ще се увеличи и предлаганата преносна способност, разпределяна на дневна база, като неизползваните от търговските участници годишни и месечни преносни способности ще се преразпределят допълнително от ЕСО на дневните търгове.
 
"Общите тръжни процедури са необходимата първа стъпка по пътя към пазарно обединение и сливане на електроенергийните борси в Югоизточна Европа", подчертаха от ЕСО.
     
Източник: ЕСО

Ключови думи: ЕСО   МЕПСО   капацитети  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...