Powerindustry Bulgaria  
SOLAR PLAZA BALKANS
SOLAR PLAZA BALKANS

Среща на Съвета на балканските енергийни регулатори се проведе в Сандански

03.04.2019   |   Начало»Събития
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Среща на Съвета на регулаторите на новосформирания Консултативен форум на националните регулаторни органи на държавите от Балканския регион се проведе в на 29 март т. г. в Сандански.

В срещата взеха участие делегации на Комисията за енергийно и водно регулиране на Република България, на Комисията за енергийно регулиране на Република Северна Македония, на Регулаторния орган за енергетика на Република Гърция и на Агенцията за енергетика на Република Сърбия. Българският енергиен и воден регулатор бе домакин на срещата на Съвета на регулаторите в качеството си на председателстващ на Консултативния форум през първата година на дейността му.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов подчерта ролята на Консултативния форум като фактор за консолидиране на регулаторните политики на страните членки и като генератор на конкретни идеи в регионален план от полза за потребителите. Членът на Регулаторния орган за енергетика на Република Гърция проф. Апостолос Готциас изтъкна като приоритет съвместното решаване на проблемите в областта на природния газ и електроенергетиката, което намери потвърждението и в оценката на председателя на Агенцията за енергетика на Република Сърбия Деян Попович за необходимостта от регулаторна подкрепа за изграждане на интерконекторни газови връзки в региона и създаването на регионални борси. Според председателя на регулатора на Северна Македония Марко Бислимоски създаването на Консултативния форум  е от полза за всички страни и е израз на свободната воля на страните от региона да развиват многостранното сътрудничество.

Участниците в срещата обсъдиха междинен доклад за либерализацията на газовия пазар на Балканите, изготвен от членове на създадената тематична работна група към Съвета на регулаторите. Експерти от четирите държави изнесоха презентации за актуалното състояние на националните газови пазари.

В рамките на събитието представители на високотехнологични компании от електроенергийния сектор представиха иновативни практики в областта на управлението на енергия и мониторинга на електрическите мрежи, позволяващи значително намаляване на оперативните разходи на дружествата.

     
Източник: КЕВР

Ключови думи: КЕВР   Балкански консултативен форум   Съвет на балканските енергийни регулатори  

Област: Събития  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Събития

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...