Powerindustry Bulgaria  

България се присъединява към Единния европейски пазар ден напред на 11 май т. г.

11.03.2021   |   Бизнес
 

На 11 май т. г. България ще се присъедини към Единния европейски пазар ден напред (SDAC) с въвеждането в реална работа на пазарното обединение между България и Гърция. Стартирането на проекта за пазарна интеграция между България и Гърция е следващата стъпка към постигането на Единен европейски пазар на електроенергия в сегмента ден напред.

Проектът е планиран да стартира в рамките на Мултирегионалното свързване на пазарите (MRC) и се осъществява в рамките на обединението на италианските граници (IBWT). Реализацията му ще осигури на всички пазарни участници достъп до единния пазар и ползите, произтичащи от интеграцията на пазарите на електроенергия и целевия модел на ЕС.

Европейският целеви модел на пазара ден напред се очаква да бъде завършен т. г. със свързването на 4M MC границите с MRC, чрез проекта за Междинното свързване (ISP) и веднага след това, чрез осъществяването на проекта за пазарна интеграция между България и Румъния.

ЕСО в качеството си на преносен оператор за българската пазарна зона (ОПС) и БНЕБ в качеството си на номиниран оператор на пазарите на електроенергия (НОПЕ) за България вече оперират българския пазар в изолиран режим, но в пълно съответствие с процедурите на MRC, като използват активите на ценовото свързване на регионите (PCR) от януари 2016 г.

     
Източник: ЕСО; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕСО   SDAC   MRC   IBWT   ISP   Ден напред  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю

Подобни статии


АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
Енерджи ИНФО БГ

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесИнвестицииРеализацииВидео на седмицатаСъбитияПредстоящоПроектиОбучения/СеминариТехнологии
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...