Powerindustry Bulgaria  

Приключи първият етап от проучванията за соларен парк на язовир Огоста

03.05.2023   |   Начало»Проекти

Германската компания Profine Energy обяви, че е приключила успешно първата фаза от икономическата и техническа оценка за изграждане на плаващ соларен парк на язовир Огоста. Ако се реализира проектът, това може да бъде най-големият подобен фотоволтаичен парк в Европа. Компанията планира да построи и завод за производство на плаващи компоненти край Монтана, а също обмисля създаването на обособена индустриална зона в града заедно със свои партньори.

"Резултатите от първоначалната оценка на проекта са положителни. Обнадеждени сме, че инвестиция от такъв мащаб може да се реализира точно в Северозападна България. Тя би допринесла значително за развитието на местната икономика и за откриването на повече работни места в региона", сподели Крум Василев, представител и управляващ партньор в Profine Energy за България. 

За проекта

Потенциалната инвестиция в производствени мощности е за над 50 млн. лв. и ще разкрие в региона стотици нови работни места с постоянна заетост. В допълнение към социалните ползи, се предвижда Profine Energy да инвестира средства за развитието на региона и опазването на природата и аквакултурите в язовира. 

Общата стойност на цялата инвестиция, включваща изграждането на соларния парк и ремонта на язовирната стена, може да достигне 1 млрд. евро. Това би била първа стъпка към превръщането на Монтана в индустриален център с устойчиви и екологични производства.

Компанията вече съобщи, че ще използва предимно български подизпълнители, което ще спомогне за развитието на сектора в България и ще генерира допълнителни работни места. Потенциалната инвестиция ще създаде нуждата от квалифицирани служители с научно-техническа и инженерна насоченост, които ще бъдат ангажирани с ремонта на язовира, изграждането на плаващия соларен парк и промишленото производство.

     
Източник: Profine Energy

Ключови думи: Profine Energy   плаващ соларен парк   язовир Огоста   фотоволтаична енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...