Powerindustry Bulgaria  

Община Свиленград ще участва в международен проект за развитие на енергиен мениджмънт

03.05.2023   |   Начало»Проекти

Община Свиленград е избрана за участие в международен проект за подобряване на институционалния енергиен мениджмънт, съобщиха от общинската администрация. Проектът "MENERGERS – Служби за енергиен мениджмънт в общините" се финансира от Европейската инициатива за климата (EUKI) на Федералното министерство на икономиката и климата на Република Германия.

Изборът е направен след конкурентен подбор и оценка на енергийната ефективност и ВЕИ по показатели: спестена енергия от изпълнени мерки за енергийна ефективност в МWh/година/жител; възобновяема енергия - заменени конвенционални енергийни източници и др. Класирани са още две пилотни български общини – Сапарева баня в категория малка община и Русе в категория голяма община.

Повече за проекта и участниците

Проектът се изпълнява от партньори от три страни: Националния доверителен екофонд (НДЕФ), водещ партньор, и Агенция СОФЕНА от България; Независимия институт по околна среда (UfU) в Берлин, Германия; Асоциацията на общините "Енергийни градове" (Energy cities) в Брашов, Румъния.

Дейностите предвиждат изготвяне на аналитичен доклад за състоянието на общинския енергиен мениджмънт в България; обучения за разработване на институционалния модел с участието на заинтересованите страни; обмяна на опит в Германия и Румъния и пилотно прилагане на модела в трите общини за една година с подкрепата на експерти от НДЕФ и СОФЕНА.

Очаквани резултати

Резултатът от проекта ще е създаване на реалистичен и приложим институционален модел за енергиен мениджмънт, включващ всички необходими аспекти като структура, функции, комуникационни и институционални връзки, необходими регулаторни документи, длъжностни характеристики и др.

След едногодишното пилотно прилагане и мониторинг на действието на модела в трите пилотни общини ще бъде популяризиран положителният опит и ще бъдат направени предложения за подобряване на свързаната правна и регулаторна рамка.

     
Източник: Община Свиленград

Ключови думи: Община Свиленград   общински енергиен мениджмънт   MENERGERS   НДЕФ  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...