Powerindustry Bulgaria  

Ключови теми в сферата на водородната икономика бяха обсъдени на организирания от ИЕЕС-БАН семинар

06.07.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

 

При голям интерес протече първият обучителен семинар в сферата на водородната икономика по линия на проекта "Green Skills for Hydrogen", организиран от Института по електрохимия и енергийни системи "Академик Евгени Будевски" към Българската академия на науките (ИЕЕС-БАН), който е бенефициент по инициативата в рамките на европейската програма ERASMUS+. Съорганизатор на събитието беше Институтът за устойчив преход и развитие към Тракийския университет.

 

Форумът, който се проведе на 26 юни т. г., събра над 100 представители на академичните среди, бизнеса, местната администрация, неправителствени организации, институции и медии. "Събитието се превърна във важен крайъгълен камък в посока създаването на първата водородна екосистема в България "Водородна долина – Стара Загора" и проправя пътя за по-широко разпространение на водорода на национално ниво", коментират организаторите.

 

Водородните технологии и икономическите им параметри

 

По време на образователната програма на семинара експертните лектори запознаха участниците с основните технологии за получаване на водород, безопасността на различните типове водородни технологии, техните технически показатели и икономическите им параметри.

 

Пред сградата на Община Стара Загора, където се състоя обучението, учени от ИЕЕС-БАН направиха демонстрация на малки автомобилни модели, задвижвани с електроенергия от горивни клетки, в които водородът постъпва след електролиза на вода, осъществена чрез енергия от фотосоларни панели.

 

Участници или пасивни наблюдатели в глобалните процеси?

 

В основната програма на форума взе участие министърът на енергетиката Румен Радев, който определи като въпрос на персонално решение това дали да вземем участие в глобалните процеси на водородна икономика или да бъдем пасивни наблюдатели, като допълни, че много от технологиите в областта, за които хората доскоро само са мечтали, вече са факт.

 

Министър Радев изнесе пред аудиторията и лекция, посветена на възможностите за развитие на Югоизточен регион Стара Загора като енергодобивен център. Той представи част от проекта за първата водородна долина в страната ни "Захир". Акцент в прецзентацията му беше тезата, че водородът трябва да бъде основен фокус и на икономиката, а не само на енергетиката.

 

 

Перспективите

 

От ИЕЕС-БАН определиха изказването на министър Радев като убедителен довод в подкрепа на усилията им по линия на проекта "Green Skills for Hydrogen", насочени към създаването и развитието на българска програма за обучение за повишаване на квалификациите и преквалификация на кадри в иновативното поле на водородните технологии.

 

В следващия панел от програмата проф. дхн Дария Владикова и доц. д-р Благой Бурдин от Института разгледаха перспективите на водородната икономика и възможностите за трансформиране на регионалния бизнес модел в този контекст. Експертите разясниха още европейските политики в областта и обобщиха потенциала за внедряване на водородни технологии в България.

 

     
Източник: БАН

Ключови думи: Водородна икономика   водородни технологии   БАН   ИЕЕС-БАН   Green Skills for Hydrogen   ERASMUS+  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...