Powerindustry Bulgaria  

Ключови теми в сферата на водородната икономика бяха обсъдени на организирания от ИЕЕС-БАН семинар

06.07.2023   |   Начало»Събития
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

 

При голям интерес протече първият обучителен семинар в сферата на водородната икономика по линия на проекта "Green Skills for Hydrogen", организиран от Института по електрохимия и енергийни системи "Академик Евгени Будевски" към Българската академия на науките (ИЕЕС-БАН), който е бенефициент по инициативата в рамките на европейската програма ERASMUS+. Съорганизатор на събитието беше Институтът за устойчив преход и развитие към Тракийския университет.

 

Форумът, който се проведе на 26 юни т. г., събра над 100 представители на академичните среди, бизнеса, местната администрация, неправителствени организации, институции и медии. "Събитието се превърна във важен крайъгълен камък в посока създаването на първата водородна екосистема в България "Водородна долина – Стара Загора" и проправя пътя за по-широко разпространение на водорода на национално ниво", коментират организаторите.

 

Водородните технологии и икономическите им параметри

 

По време на образователната програма на семинара експертните лектори запознаха участниците с основните технологии за получаване на водород, безопасността на различните типове водородни технологии, техните технически показатели и икономическите им параметри.

 

Пред сградата на Община Стара Загора, където се състоя обучението, учени от ИЕЕС-БАН направиха демонстрация на малки автомобилни модели, задвижвани с електроенергия от горивни клетки, в които водородът постъпва след електролиза на вода, осъществена чрез енергия от фотосоларни панели.

 

Участници или пасивни наблюдатели в глобалните процеси?

 

В основната програма на форума взе участие министърът на енергетиката Румен Радев, който определи като въпрос на персонално решение това дали да вземем участие в глобалните процеси на водородна икономика или да бъдем пасивни наблюдатели, като допълни, че много от технологиите в областта, за които хората доскоро само са мечтали, вече са факт.

 

Министър Радев изнесе пред аудиторията и лекция, посветена на възможностите за развитие на Югоизточен регион Стара Загора като енергодобивен център. Той представи част от проекта за първата водородна долина в страната ни "Захир". Акцент в прецзентацията му беше тезата, че водородът трябва да бъде основен фокус и на икономиката, а не само на енергетиката.

 

 

Перспективите

 

От ИЕЕС-БАН определиха изказването на министър Радев като убедителен довод в подкрепа на усилията им по линия на проекта "Green Skills for Hydrogen", насочени към създаването и развитието на българска програма за обучение за повишаване на квалификациите и преквалификация на кадри в иновативното поле на водородните технологии.

 

В следващия панел от програмата проф. дхн Дария Владикова и доц. д-р Благой Бурдин от Института разгледаха перспективите на водородната икономика и възможностите за трансформиране на регионалния бизнес модел в този контекст. Експертите разясниха още европейските политики в областта и обобщиха потенциала за внедряване на водородни технологии в България.

 

     
Източник: БАН

Ключови думи: Водородна икономика   водородни технологии   БАН   ИЕЕС-БАН   Green Skills for Hydrogen   ERASMUS+  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Събития
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...