Powerindustry Bulgaria  

Нови соларни проекти и реализации у нас

20.07.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

За няколко мащабни фотоволтаични проекта у нас съобщиха наскоро от Електрохолд, Тролейбусен транспорт Плевен и Пощенска банка.

 

Новините за планиран нов соларен парк край Мъглиж и вече изградените фотоволтаични инсталации за нуждите на плевенското транспортно дружество и централата на банковата институция пристигат на фона на информацията за двукратно увеличение на енергията от фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ) в преносната мрежа за 2022 г., обявено от ЕСО.

 

Според публикуваната от дружеството оперативна справка за периода от 1 януари до 9 юли 2023 г. спрямо същия отчетен период в предходната година, количеството на енергията е нараснало от 311 863 на 632 734 MWh, което представлява ръст от над 102%.

 

Бъдещият ФЕЦ "Мъглиж"

 

От Електрохолд обявиха, че предстои изграждането на нова фотоволтаична централа с капацитет 100 MW край старозагорския град Мъглиж. Строежът на соларната инсталация, която ще бъде разположена на площ от 1270 дка, е планирано да стартира в края на настоящата година и да бъде завършен в средата на 2024 г.

 

Очакваният общ размер на инвестицията в съоръжението е около 100 млн. лева.

 

Инвеститор е проектната компания "Белозем солар парк 2", в която си партнират Ес Солар и Сизиджи, собственост съответно на Еврохолд и 360 Енерджи.

 

Наскоро същите инвеститори изградиха край Дупница най-големия до момента соларен парк у нас с капацитет 123 MW – ФЕЦ "Верила", който в края на миналия месец успешно беше въведен в експлоатация.

 

Тролейбусен транспорт Плевен с ключова PV реализация

 

От плевенското общинско дружество "Тролейбусен транспорт" също публикуваха детайли относно наскоро изградената си фотоволтаична централа за собствени нужди. За първите пет дена от експлоатацията си съоръжението е произвело 10 MWh електроенергия, което представлява икономия на около 400 тона въглеродни емисии. Тази производителност напълно отговаря на заложената според предварителните изчисления по проекта, съобщи управителят инж. Ангел Несторов.

 

Предвидено е соларната централа с планиран експлоатационен срок от 25 години да покрива приблизително 12-13% от общата годишната консумация на дружеството. Очаква се вследствие на постигнатите спестявания инвестицията да се възвърне за срок около четири години. Част от икономиите на средства ще бъдат използвани и за увеличаване на трудовите възнаграждения на тролейбусните водачи.

 

 

"Със специално приложение се следи всяка минута от производството на енергия, която веднага се използва в контактната мрежа на тролейбусния транспорт. В почивните дни добитата енергия е повече от консумираната, което налага допълнителни дейности за постигане на автоматична свързаност", информират още от Тролейбусен транспорт Плевен.

 

Централата на Пощенска банка с покривна соларна инсталация

 

Мащабна фотоволтаична инсталация за собствени нужди е изградила на покрива на централното си управление и Пощенска банка. Общата инсталирана мощност на системата е 388 kWp, а годишната й производителност се очаква да достигне 432 MWh.

 

В дните с интензивно слънцегреене генерираната от съоръжението зелена енергия ще бъде достатъчна да покрие поне 30% от потребяваното от сградата за денонощие електричество, уточняват от институцията.

 

 

"Реализацията на мащабния фотоволтаичен проект дава редица предимства, като позволява на компанията да намали още повече въглеродния си отпечатък и същевременно мотивира служителите да бъдат по-отговорни. Идеята за проекта е разработена в унисон с ESG стратегическата визия на Пощенска банка, в която са изложени основните принципи, на които се основава корпоративната ѝ философия за развитие както в непосредствено бъдеще, така и в дългосрочен план", се казва още в съобщението на сайта на банката.

 

Източници: Електрохолд, Община Плевен, Пощенска банка, ЕСО

Снимки: Dreamstime, Електрохолд, Община Плевен, Пощенска банка

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Електрохолд   Община Плевен   Пощенска банка   ЕСО   ВЕИ   ФЕЦ   фотоволтаична електроцентрала   ФЕЦ Верила   соларна енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...