Powerindustry Bulgaria  

Нови соларни проекти и реализации у нас

20.07.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

За няколко мащабни фотоволтаични проекта у нас съобщиха наскоро от Електрохолд, Тролейбусен транспорт Плевен и Пощенска банка.

 

Новините за планиран нов соларен парк край Мъглиж и вече изградените фотоволтаични инсталации за нуждите на плевенското транспортно дружество и централата на банковата институция пристигат на фона на информацията за двукратно увеличение на енергията от фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ) в преносната мрежа за 2022 г., обявено от ЕСО.

 

Според публикуваната от дружеството оперативна справка за периода от 1 януари до 9 юли 2023 г. спрямо същия отчетен период в предходната година, количеството на енергията е нараснало от 311 863 на 632 734 MWh, което представлява ръст от над 102%.

 

Бъдещият ФЕЦ "Мъглиж"

 

От Електрохолд обявиха, че предстои изграждането на нова фотоволтаична централа с капацитет 100 MW край старозагорския град Мъглиж. Строежът на соларната инсталация, която ще бъде разположена на площ от 1270 дка, е планирано да стартира в края на настоящата година и да бъде завършен в средата на 2024 г.

 

Очакваният общ размер на инвестицията в съоръжението е около 100 млн. лева.

 

Инвеститор е проектната компания "Белозем солар парк 2", в която си партнират Ес Солар и Сизиджи, собственост съответно на Еврохолд и 360 Енерджи.

 

Наскоро същите инвеститори изградиха край Дупница най-големия до момента соларен парк у нас с капацитет 123 MW – ФЕЦ "Верила", който в края на миналия месец успешно беше въведен в експлоатация.

 

Тролейбусен транспорт Плевен с ключова PV реализация

 

От плевенското общинско дружество "Тролейбусен транспорт" също публикуваха детайли относно наскоро изградената си фотоволтаична централа за собствени нужди. За първите пет дена от експлоатацията си съоръжението е произвело 10 MWh електроенергия, което представлява икономия на около 400 тона въглеродни емисии. Тази производителност напълно отговаря на заложената според предварителните изчисления по проекта, съобщи управителят инж. Ангел Несторов.

 

Предвидено е соларната централа с планиран експлоатационен срок от 25 години да покрива приблизително 12-13% от общата годишната консумация на дружеството. Очаква се вследствие на постигнатите спестявания инвестицията да се възвърне за срок около четири години. Част от икономиите на средства ще бъдат използвани и за увеличаване на трудовите възнаграждения на тролейбусните водачи.

 

 

"Със специално приложение се следи всяка минута от производството на енергия, която веднага се използва в контактната мрежа на тролейбусния транспорт. В почивните дни добитата енергия е повече от консумираната, което налага допълнителни дейности за постигане на автоматична свързаност", информират още от Тролейбусен транспорт Плевен.

 

Централата на Пощенска банка с покривна соларна инсталация

 

Мащабна фотоволтаична инсталация за собствени нужди е изградила на покрива на централното си управление и Пощенска банка. Общата инсталирана мощност на системата е 388 kWp, а годишната й производителност се очаква да достигне 432 MWh.

 

В дните с интензивно слънцегреене генерираната от съоръжението зелена енергия ще бъде достатъчна да покрие поне 30% от потребяваното от сградата за денонощие електричество, уточняват от институцията.

 

 

"Реализацията на мащабния фотоволтаичен проект дава редица предимства, като позволява на компанията да намали още повече въглеродния си отпечатък и същевременно мотивира служителите да бъдат по-отговорни. Идеята за проекта е разработена в унисон с ESG стратегическата визия на Пощенска банка, в която са изложени основните принципи, на които се основава корпоративната ѝ философия за развитие както в непосредствено бъдеще, така и в дългосрочен план", се казва още в съобщението на сайта на банката.

 

Източници: Електрохолд, Община Плевен, Пощенска банка, ЕСО

Снимки: Dreamstime, Електрохолд, Община Плевен, Пощенска банка

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Електрохолд   Община Плевен   Пощенска банка   ЕСО   ВЕИ   ФЕЦ   фотоволтаична електроцентрала   ФЕЦ Верила   соларна енергия  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Международен панаир Пловдив 2023
Подобни статии
Be Renewable 2023

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02 ООД
SKE Engineering
Последно от Проекти
Международен панаир Пловдив 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаСъбитияЕкспертноПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТехнологииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...