Powerindustry Bulgaria  
е-книга Декарбонизация, април 2024
е-книга Декарбонизация, април 2024

Конференция ще обсъди възможностите за декарбонизация на европейската и световна ядрена енергетика

Международна конференция на тема "Световна ядрена енергетика: варианти за декарбонизация в европейските страни – технологии, проекти и услуги" ще се състои на 23 и 24 ноември т. г. в Sofia Hotel Balkan в столицата.

 

Събитието, организирано от Български енергиен и минен форум в партньорство с Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) в рамките на ОИСР, ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

 

Акценти

 

Една от основните цели на конференцията е да събере на едно място водещи компании и организации от международния и местния ядрен сектор и да представи последните достижения при технологиите, проектите и добрите практики в тази сфера от Европа и света.

 

"Поканени са глобални доставчици и инженерингови фирми, предлагащи решения и услуги за ВВЕР (т. нар. водо-водни енергийни реактори), от Чехия, Финландия, Украйна и други държави да споделят своя опит и възможностите си за удовлетворяване на пазарните потребности в новата геополитическа ситуация с ограничено участие на руски компании", разкриват организаторите.

 

Презентационната програма ще обърне специално внимание на конкретните стратегически подходи на представените страни, плановете им за диверсификация на доставките, очакваните инвестиции и приложимите финансови модели при новите строежи.

 

 

"Български енергиен и минен форум е един от най-големите родни мозъчни тръстове сред неправителствените организации в областта на енергийните политики и енергийното развитие.

 

След официалното международно признание за приноса на ядрената енергия в процесите на декарбонизация взехме решение да организираме мащабна конференция, фокусирана върху най-актуалните технологии и проекти за нови ядрени съоръжения, стратегиите за удължаване на живота на централите и диверсификацията на доставките на гориво и ядрените услуги", допълват от БЕМФ.

 

Тематичен обхват

 

Предвидено е дневният ред на събитието да включва четири панела с различна тематична насоченост. Сред основните теми във фокуса на обсъждане ще бъдат:

 

  • Приносът на ядрената енергия за декарбонизация на енергийния сектор в ЕС, актуални изискванията за безопасност;
  • Нови хоризонти пред ядрената енергетика – възможности и предизвикателства в Източноевропейския регион;
  • Актуални изисквания и предпоставки за стартиране на ново ядрено строителство в ЕС;
  • Оценка на изискванията за ядрена безопасност по света;
  • Правилните финансови модели, ESG ангажименти и форми на политическа подкрепа като предпоставки за успешното развитие на новото ядрено строителство в наши дни.

 

Покани за участие в дискусиите са изпратени към европейския комисар Кадри Симсън, както и към представители на АЯЕ, Генерална дирекция "Енергетика" (ENER) на Европейската комисия, международния научен журнал "Nuclear engineering & Design" и др.

 

Последните два тематични панела ще представят национални ядрени стратегии и проекти в страни от ЕС, включително Франция, Полша, Чехия, Румъния, Словакия и България, както и актуални ядрени технологии и услуги от бизнес организации в САЩ, Франция (Framatome), Южна Корея, Китай, Канада, Финландия, България и Украйна.

 

С предварителната програма на форума можете да се запознаете тук. Графикът, лекторите и допълнителна информация за събитието предстои да бъдат обявени скоро.

 

За участие във форума можете да се запишете чрез формата, достъпна в раздел "Регистрация".
 

     
Източник: БЕМФ

Ключови думи: БЕМФ   Български енергиен и минен форум   ядрена конференция   ядрена енергетика   декарбонизация  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Предстоящо

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...