Powerindustry Bulgaria  

Концепцията за водородопреносна инфраструктура в България е сред 166-те проекта от общ и взаимен интерес за ЕС

30.11.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Проектът за водородопреносна инфраструктура в страната ни, предложен от Булгартрансгаз, е включен в наскоро публикувания от Европейската комисия списък на проектите от общ интерес (PCI) и проектите от взаимен интерес (PMI) за ЕС в контекста на изпълнението на целите на Зелената сделка.

Той обхваща общо 166 трансгранични инфраструктурни проекта, които ще помогнат на Европейския съюз да постигне амбициозните си цели в областта на енергетиката и климата. Реализациите ще могат да се възползват от рационализирани разрешителни и регулаторни процедури и ще отговарят на условията за финансова подкрепа от ЕС чрез Механизма за свързване на Европа (CEF).

 

Двупосочен пренос между България и Гърция

 

Списъкът бе официално оповестен в рамките на специализираното събитие "Дни на проектите от общ интерес в енергетиката", чието четвърто издание се проведе на 28 и 29 ноември т. г. в Брюксел.

 

Предложеният от Булгартрансгаз проект е ключов за реализиране на концепцията за транспортиране на чист водород в Европа. Той ще позволява двупосочен пренос както на произведен в страната ни водород, така и на такъв от Гърция.

 

Планираната инфраструктура ще включва тръбопровод с дължина около 250 км и две компресорни станции в района на Дупница и Кулата. Предвидено е и изграждането на водородна точка за междусистемно свързване с мрежата на гръцкия газопреносен оператор DESFA в района на Кулата/Сидирокастро.

 

 

Развитие на водородната мрежа в региона

 

"Водородопреносна инфраструктура в България" е важна стъпка в развитието на водородната мрежа в региона и ще има съществен принос към реализирането на приоритетния коридор за пренос на зелен водород от Югоизточна до Централна Европа.

 

С решението на Комисията се признава значимостта на проекта и се дава възможност за кандидатстване за грантово финансиране на проучвателни дейности, а в бъдеще и за съфинансирано на самото изграждане", заяви изпълнителният директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов.

 

Той допълни, че дружеството вече разработва проекти за последващото развитие на преносната инфраструктура за водород към съседните страни, както и за адаптиране на съществуващата газопреносна система за работа с водородно-газови смеси.

 

Сътрудничество в областта на водорода и с Испания

 

Наскоро от Булгартрансгаз обявиха плановете си за партньорство и с испанския газопреносен оператор Enagas в областта на водорода и втечнения природен газ.

 

"Газопреносните оператори ще имат важна роля при развитието на пазара на водород в Европа. С използването на добре развитата газопреносна мрежа ще се намалят разходите за внедряване на водорода до достигане на неговото масово производство и използване", коментират от българската компания. "Ще се радвам да обменяме опит и експертиза с Enagas за развитие на водородните технологии и създаването на пазар за водород", допълва Владимир Малинов.

 

Enagas има над пет десетилетия опит в разработването, експлоатацията и поддръжката на енергийна инфраструктура. Испанското дружество оперира в осем държави, като експлоатира и поддържа над 12 хил. км газопроводи, 8 терминала за втечнен природен газ и три съоръжения за съхранение.

 

     
Източник: ЕК, Булгартрансгаз; снимки: Dreamstime

Ключови думи: Булгартрансгаз   Европейски съюз   Европейска комисия   водородопреносна инфраструктура   пренос на водород   проекти от общ интерес  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...