Powerindustry Bulgaria  

ДП-РАО разработи и внедри уникален софтуер за управление на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения

От Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП-РАО) обявиха, че са разработили и внедрили единен информационен модел (ЕИМ), който подпомага чрез "живи данни" (live data) процесите по извеждане от експлоатация (ИЕ) на ядрени съоръжения и управлението на РАО.

 

Платформата представлява специализиран уеб базиран софтуер, който позволява подобрена проследимост и отчетност на информацията и дейностите, които се извършват от структурите на Предприятието, включително мениджмънт на генерираната информация в процеса на ИЕ, както и последващото управление на всички материални потоци – радиоактивни материали и отпадъци в поделенията на ДП РАО.

 

От там уточняват, че проектът е стартирал в началото на 2020 г. във връзка със стандарта SSG-47 на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и искане на Европейската комисия за внедряването на софтуерен продукт с подобен мащаб. За целта е сформирана специална работна група "ЕИМ за ИЕ", чийто екип е съставен от експерти със задълбочени познания в областта на IT технологиите, извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения и управлението на радиоактивни отпадъци.

 

Повече за решението

 

Уникалната технологична разработка включва модули за всички звена на Предприятието с функции за генериране и визуализиране на регистри и справки. Така платформата дава на служителите бърз достъп до нужната информация, позволява динамична и навременна комуникация и намалява риска от грешки, като по този начин гарантира сигурното и безопасно съхранение на данните.

 

"Обединяването на цялата информация, базирана на т. нар. "живи данни", дава оптимална възможност за изготвяне на справки за проследимост и отчетност на дейностите, материалите и ресурсите на отделните звена през целия жизнен цикъл на съоръженията, както и за планиране на последващи дейности", разкриват от ДР-РАО.

 

Понастоящем ЕИМ обслужва дейностите във връзка с ИЕ на спрените блокове на атомната централа в Козлодуй, уточняват още от Предприятието, като добавят, че предстои обединяване със съществуващите модули за проследимост и на специализираните поделения "РАО – Козлодуй" и "ПХ РАО – Нови хан", както и създаването на единна информационна система на ДП РАО.

 

 

Триизмерна визуализация на демонтажа

 

Специален софтуерен 3D модел, който е част от ЕИМ, допълва актуалната информация за текущия демонтаж. Моделът се състои в детайлна триизмерна визуализация на всички помещения в блокове 1-4 и в Спецкорпуси 1 и 2, заедно с разположението в тях конструкции, системи и компоненти. Така софтуерът може да предостави подробни технически данни за съоръженията и радиологичната обстановка, като последните са в резултат от извършено гама сканиране в Контролирана зона, съобщават още от ДП-РАО.

 

"В софтуера е осигурен бърз достъп до базата данни с технологични схеми на наличните системи. 3D моделът дава възможност ефективно да се използва въведената информация за целите на планирането, демонтажа и управлението на материалите, като съкращава времето за търсене и анализ на необходимите данни. Всички демонтирани конструкции, системи и компоненти се отбелязват в триизмерния модел от операторите на група "ЕИМ за ИЕ", което дава възможност за преглед на оборудването по неговото състояние ("Демонтирано", "Още не е демонтирано", "Демонтира се" и "Остава в експлоатация")", поясняват от Предприятието.

 

 

Предизвикателства при разработката на ЕИМ

 

Основните трудности по време на изготвянето на ЕИМ са свързани с липсата на каквато и да е информация във връзка със създаването на подобен продукт, разказват двама от членовете на екипа, разработил и внедрил платформата – Йордан Пенчев и Павел Димитров. Експертите си обясняват това със спецификата и уникалността на заданието.

 

"Този софтуер е изключителен по рода си за управление на дейности по извеждане от експлоатация. В началото голяма част от времето бе свързана не само със създаването и писане на IT решения, но и с изготвянето на цялата документация, необходима за осигуряването на работата на продукта. След няколкогодишен упорит труд и взаимодействие с експерти от всички звена към днешна дата с удовлетворение можем да представим работещ ЕИМ", добавят специалистите от екипа.

 

Те отчитат като предизвикателство и задължителното запознаване с всички звена, процеси и генерирани документи, свързани с дейностите по извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения, както и необходимостта от внасяне на редица изменения в съществуващи документи и регистри, необходими за обезпечаване на текущите процеси.

 

     
Източник: ДП-РАО

Ключови думи: ДП-РАО   ЕИМ   3D модел   софтуерна платформа   живи данни   извеждане от експлоатация   ядрени съоръжения   РАО   радиоактивни отпадъци  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Е-книга Декарбонизация
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering
Последно от Технологии
Е-книга Декарбонизация

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...