Powerindustry Bulgaria  

Ролята на специалистите в ядрения сектор за декарбонизацията на Европа беше сред акцентите на конференцията на БЕМФ

08.02.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

При висок интерес от страна на специализираната аудитория и със засилено международно участие протече международната ядрена конференция "Възможностите на ядрените технологии за декарбонизация на енергетиката в Европа – технологии, проекти, услуги”.

Двудневното събитие, което се състоя в София, беше организирано от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

 

Опитът на международните организации

 

В експертния форум се включиха голям брой родни и чуждестранни специалисти от сектора, заинтересовани лица и организации. Сред лекторите и участниците в широкообхватната дискусия бяха високопоставени представители на глобалния ядрен бизнес, на Европейската комисия, ОИСР и други ангажирани с развитието на енергетиката институции. В събитието взеха участие и водещи български и международни компании от ЕС, САЩ, Канада, Япония и Китай, които разработват и доставят иновативни технологии за намаляване на въглеродния отпечатък на сектора.

 

Основни теми в програмата на конференцията бяха:

 

  • Принос на ядрената енергия за декарбонизацията на енергийния сектор;
  • Политики и стратегии за стартиране на нови ядрени проекти;
  • Приложими финансови модели за успешно ядрено строителство и др.

Ролята на образованието за развитието на кадрите

 

Образованието в сферата на енергетиката беше сред водещите акценти в дискусиите. Голяма част от участниците се застъпиха за тезата, че осигуряването на квалифицирани специалисти с добра подготовка в областта продължава да е едно от основните предизвикателства пред развитието на сектора, както и пред изграждането на нови мощности.

 

"Човешките ресурси са огромно предизвикателство в ядрения сектор и една от нашите сериозни задачи е свързана с това да привлечем млади и мотивирани специалисти към един атрактивен и перспективен отрасъл", коментира Антон Иванов, съветник на министъра на енергетиката.

 

 

Насърчаването на младежите у нас да се насочат към кариерна реализация в ядрената енергетика е необходимо да бъде приоритетна задача на държавното управление, допълни евродепутатът Цветелина Пенкова. Тя сподели още, че конкурентното развитие на европейския сектор през следващите години ще изисква не само местни специалисти, но и кадри извън Стария континент.

 

Осигуряването на кадри в областта на енергетиката с необходимите познания и квалификации за бе посочено като предизвикателство и от Димитър Стоянов, представител на Центъра за ядрени компетенции – Козлодуй.

 

Звеното специализира имено в развитието на човешкия капитал в сектора, а по думите на Стоянов изкуственият интелект е сред възможностите за отрасъла. Той допълни, че навлизането на технологията може да направи някои професии излишни, но енергетиката ще може да се възползва от този освободен потенциал.

 

В рамките на конференцията бе анонсирано и национално състезание за ядрени иновации I4N Bulgaria като нова и интересна инициатива, стимулираща развитието на ядрената енергетика. В надпреварата, предназначена за студентски отбори и екипи, ще се търсят иновативни решения за напредъка на сектора. Повече подробности вижте тук.

 

     
Източник: БЕМФ, МЕ

Ключови думи: БЕМФ   ядрена енергетика   декарбонизация   изкуствен интелект   иновации  

Област: Енергетика  

Енерджи ревю
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиЕкспертноПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...