Powerindustry Bulgaria  

Одобриха ПУП за националното хранилище за РАО

13.02.2013   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Подробният устройствен план (ПУП) – План за регулация и застрояване (ПРЗ) на площадка Радиана за изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО) към Държавно предприятие Радиоактивни отпадъци (ДПРАО) бе окончателно одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

"Законовата процедура за одобрение на ПУП – ПРЗ е сложна, свързана с много време и с комуникация с многобройни институции. Процесът продължи повече от 2 години и за ПУП – ПРЗ дадоха свои становища и препоръки над 15 различни държавни ведомства, агенции, общински институции и организации от комуналния сектор", обясниха от ДПРАО.

През месец април 2012 г. бе проведено и обществено обсъждане в община Козлодуй. НХРАО трябва да влезе в експлоатация през 2015 г., както е заложено в Националната стратегия за управление на ОЯГ и РАО.

"Успешно завършената процедура за одобрение на ПУП–ПРЗ е предпоставка ДПРАО да получи разрешение за строеж на Националното хранилище. На този етап предприятието напълно постига сроковете, заложени в предварителния график на дейностите за изграждането на НХРАО", казват от дружеството.

Очаква се след въвеждането в експлоатация на НХРАО да бъде завършен цикълът на управление на радиоактивните отпадъци в страната, като се осигури тяхното безопасно и трайно изолиране от околната среда. Националното хранилище ще бъде използвано и във връзка с извеждането от експлоатация на спрените ядрени мощности в атомната електроцентрала Козлодуй.

     
Източник: ДПРАО

Ключови думи: ДПРАО   НХРАО   ядрени отпадъци   площадка Радиана  

Област: Проекти  

Енерджи ревю
е-книга Декарбонизация 2024
Подобни статии

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ЕНЕРГЕТИКАТА
на специализирания портал PowerIndustry-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Тристан 02
SKE Engineering GmbH
Последно от Проекти
е-книга Декарбонизация 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмени публикацииПродуктови офертиПроектиБизнесВидео на седмицатаТехнологииСъбитиятаПредстоящоЕкспертноИнвестицииКариериИновацииТенденции
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...